Zdravlje

Zdravlje

Zagrepčanka Tomislavka Buhiniček: Rak dojke otkrili su mi bez ikakvih simptoma

Samo u jednoj godini s rakom dojke u Hrvatskoj se susreće više od 2500 žena.

Uz najvažniju borbu, a to je ona za život, veliki broj žena se tijekom i nakon liječenja suočava s odstranjivanjem oboljelih dojki što sa sobom nosi opravdani gubitak sampouzdanja te dodatan psihološki stres koji negativno utječe i na samo liječenje. Povodom obilježavanja jubilarne pete javnozdravstvene akcije Bra Day & Dan Dojki u Hrvatskoj, svoju hrabru priču o borbi s rakom podijelila je Zagrepčanka Tomislavka Buhiniček kojoj su odstranjene i rekonstruirane obje dojke.

Majka četvero djece s dijagnozom se suočila na redovnom kontrolnom pregledu, na koji je pristupila bez ikakvih simptoma bolesti. Na dodatnim pretragama otkriven joj je Carcinoma Mammae Ductale In Situ.

Bila sam zatečena s obzirom na to da nisam pipala nikakva zadebljanja ili kvržice u tkivu. Prvo što sam željela saznati od svog liječnika bilo je koja je daljnja procedura, što mogu očekivati i što me čeka u najboljem, a što u najlošijem scenariju, ističe Tomislavka Buhiniček te dodaje: Dr. Domagoj Eljuga uz liječenje mi je predložio i rekonstrukciju obje dojke na čemu sam mu iznimno zahvalna. Nakon uspješnog zahvata, slijedilo je prilično naporno razdoblje oporavka koji je svojedobno malo otežala situacija vezana za karantenu i COVID-19, no, uspjela sam. Jako sam zadovoljna cijelim načinom i pristupom liječenja. Danas ponovo imam samopouzdanja, volim sebe i svoje rekonstruirane dojke.

Vraćanje psihofizičke cjelovitosti koje uključuje psihološku pomoć nakon proživljenih traumatičnih događaja te rekonstrukciju dojke važna su zadaća liječnika kako bi pacijenticama olakšali život tijekom liječenja i nakon njega. Vođena ovim načelima Hrvatska liga protiv raka obilježila je jubilarni peti, međunarodni Dan dojki & Bra Day. U skladu s epidemiološkim uvjetima pokretač Bra Day-a u Hrvatskoj doc. dr. sc. Domagoj Eljuga održao je zanimljivo predavanje i edukaciju kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te kako osvijestiti žene o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka.

Potrebno je jasno i nedvosmisleno poručiti svim ženama kako rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti niti je prepreka u dijagnostici eventualnog lokalnog povrata. Svaka bolesnica oboljela od raka dojke prolazi kroz redovite kontrolne preglede prema smjernicama za praćenje nakon postavljanja dijagnoze i liječenja bez obzira na vrstu kirurškog zahvata koji je napravljen. Zato je najbitnije dobro se informirati, istaknuo je onkoplastični kirurg doc. dr. sc. Domagoj Eljuga te dodao:

“Cilj je multidisciplinarni i sveobuhvatni pristup koji obuhvaća rano otkrivanje, uspješno liječenje i kada za to postoji medicinska indikacija, rekonstrukciju dojke odmah po njezinom odstranjivanju. U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata.”

Prim. dr. Ljerka Eljuga: Strah od dolaska na preglede mogao bi znatno povećati broj oboljelih i umrlih od raka

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo