Zdravlje

Zdravlje

Zaposlene majke zdravije i sretnije od kućanica

Kućanice zaista jesu očajne – tako glasi zaključak američkih istraživača koji su pratili majke kroz razdoblje od jednog desetljeća.

Stručnjaci Sveučilišta Sjeverne Karoline su pratili 1300 majki nakon poroda i povremeno s njima razgovarali kroz razdoblje od deset godina. Majke koje su radile puno radno vrijeme ili samo pola radnog vremena uživale su u boljem zdravlju i pokazale su manje simptoma depresije nego kućanice.

Kada su sagledali dobrobiti za mališane, stručnjaci su ustanovili kako su žene zaposlene na pola radnog vremena idealne! One uspiju i “ganjati karijeru” i najbolje se posvetiti svojim mališanima.

Majke koje su radila pola radnog vremena jednako su bile uključene u živote svojih mališana kao i kućanice – pratile su njihov uspjeh u školi, no s druge stane, bile su osjetljivije na potrebe svojih kikića vrtićke dobi nego kućanice kada govorimo o prilikama za učenje. Više su s njima radile i više im se posvetile.

“S obzirom da pola radnog vremena doprinosi jačini i dobrobiti obitelji, bilo bi korisno ako bi poslodavci osigurali stimulacije i dodatke, barem proporcionalno, zaposlenicima na pola radnog vremena te ponudili priliku za napredovanje putem edukacije”, objasnila je profesorica ljudskog razvoja i obiteljskih istraživanja Marion O’Brien, voditeljica studije objavljene u časopisu Journal of Family Psychology.

 K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo