Zdravlje

Zdravlje

Zašto je menstruacija i danas tabu tema do te mjere da je nazivamo “oni dani u mjesecu”, “stvari”, “tetka”?

Intimina, brend posvećen ženskom intimnom zdravlju, objavio je svoju prvu knjigu, zbirku kratkih priča o iskustvima s menstruacijom, zavrzlamama oko ulaska u pubertet i prijateljstvu pet mladih heroina.

Knjiga “The Wonder Girls Guide Book” Ane Ivušić ima za cilj popuniti rupu koju su ostavili neadekvatni obrazovni programi, tabui i osjećaj srama oko menstruacije, te potaknuti na razgovore o menstruaciji, posve normalnom dijelu odrastanja.

Svaka priča, čije glavne junakinje svojim živopisnim ilustracijama predstavlja mlada umjetnica i dizajnerica Antonija Bačić, pruža mogućnost situacijskog učenja te znanstvene informacije o menstruaciji s praktičnim savjetima o tome kako izbjeći neugodne situacije. Putem dijaloga između likova, junaci knjige uče o važnosti otvorene komunikacije među prijateljima i roditeljima, te važnosti razumijevanja, tolerancije, međusobne podrške, zaštite, hrabrosti, altruizma, autentičnosti i asertivnosti. Situacije opisane u pričama pružaju modele za razgovore s poštovanjem i razumijevanjem između roditelja i njihove pubertetske djece.

Mjesečnica puno govori o vašem zdravlju – evo kada je vrijeme za posjet liječniku

O ovoj edukativnoj i posebnoj knjizi/slikovnici razgovarali smo s njenom autoricom Anom Ivušić.

Je li ovo prva ovakva knjiga koja progovara o na neki način intimnom, a opet tako normalnom dijelu odrastanja – menstruaciji?

Danas u svijetu postoji razna dječja literatura namijenjena edukaciji o tjelesnim promjenama u pubertetu. No, unatoč tome, o menstruaciji se općenito ne govori dovoljno i ona je, čak i u zapadnim zemljama, još uvijek tabu tema. Intiminina knjiga za djevojčice The Wonder Girls Guide Book je zapravo vodič za djevojke za uzrast od osam do dvanaest godina koji donosi 5 priča o 5 junakinja te pruža mogućnost situacijskog učenja kao i praktične savjete o tome kako izbjeći neugodne situacije povezane s menstruacijom. Važnost ove knjige o iskušenjima koje doživljavaju snažne mlade žene zbog svojih tijela koja se mijenjaju, leži u tome što upravo te priče trebaju potaknuti djecu i odrasle na razgovore o menstruaciji kao normalnoj tjelesnoj funkciji i normalnom dijelu odrastanja.

Zašto je i danas, u 21. stoljeću, menstruacija vezana uz osjećaj srama, nelagode, zašto je tabu tema?

Nažalost je menstruacija još uvijek globalni tabu, a jedan od glavnih misija brenda Intimina je borba protiv takvih tabua, osnaživanje žena i edukacija javnosti o normalnim tjelesnim pojavama. To je zapravo kulturološki problem, jer nas kultura i društvo oblikuju tako da se sramimo dok krvarimo, te nas čak uče da menstruaciju ne zovemo njezinim imenom već da koristimo nazive poput “oni dani u mjesecu”, “stvari”, “tetka”, “crvena armija” i dr. Na sreću, digitalni svijet omogućio nam je da jednostavnije i otvorenije pričamo o tabu temama, čime se polako stav prema menstruaciji mijenja. Hrvatska kaska kad je riječ o edukaciji o intimnom zdravlju, no zahvaljujući nekim medijima, organizacijama i pojedincima razgovori o menstruaciji postaju sve češći i otvoreniji.

Čini li vam se da je situacija bolja u razvijenim dijelovima svijeta ili se više-manje sve djevojčice susreću s istim problemima?

Nedavno smo radili anketu koja je pokazala da 1 od 4 žene nije prepoznala vaginu na dijagramu ženskog reproduktivnog sustava; 59% nije znalo gdje se nalazi maternica; čak njih 57% je priznalo da ne znaju dovoljno o ženskoj anatomiji. Ovi podaci nam govore da moramo puno više raditi na edukaciji na globalnom nivou. Zapanjujuće je da se u današnje doba o reproduktivnom sustavu kao i o tjelesnim promjenama djevojčica kao i dječaka u pubertetu nedovoljno govori i uči, i to u razvijenim zemljama poput europskih i SAD-a, pa čak i u Hrvatskoj. Ipak, to ne možemo uspoređivati s nerazvijenim zemljama, gdje pojedine kulture i religije diktiraju da su djevojčice konstantno stigmatizirane te, primjerice, ne smiju ići u školu niti spavati u svojoj kući za vrijeme menstruacije.

Koji je po vama problem odnosno propust kada je riječ o obrazovanju djevojčica, ali i dječaka, kada je riječ o reproduktivnom zdravlju?

Obrazovni sustav trebao bi se više posvetiti ovoj temi, no tu je i odgovornost roditelja koji s djecom o tome trebaju otvoreno razgovarati. Upravo je ta problematika bila jedan od povoda stvaranja knjige The Wonder Girls Guide Book jer situacije opisane u pričama pružaju modele za razgovore između roditelja i njihove pubertetske djece. Što je još važnije, junaci knjige uče o važnosti otvorene komunikacije i među prijateljima te važnosti razumijevanja, tolerancije, međusobne podrške, zaštite i hrabrosti.

Koji su vaši savjeti djevojčicama, ali i njihovim roditeljima?

Svaka djevojčica, ali i dječak, treba barem jednu osobu od povjerenja u životu – roditelje, bake, djedove, tete, prijatelja ili prijateljicu s kojom se može razgovarati bez straha i srama. Ukoliko dijete nema osobu koja pruža takvu potpunu slobodu, i doktor te učitelji mogu biti osobe koje će pružiti točnu i utješnu informaciju o promjenama u tijelu, te dati podršku i savjet. Roditelji mogu djeci postaviti pitanja i preduhitritit odlazak van obitelji po informacije, pitati da li su primjetili neke promjene u tijelu, da li znaju što su i kako se koriste higijenske potrepštine. Otvoren razgovor je najvažniji, kao i govor koji jasno komunicira pubertet i menstruaciju, bez diminutiva i kodnih riječi.

Koja vam je bila glavna misao/želja/vodilja kada ste pisali ovu knjigu/slikovnicu?

Najvažnije je skinuti stigmu s potpuno normalnih životnih faza poput puberteta. Osvijestiti kod djevojčica da su sve tjelesne promjene i situacije normalne, i da smo svi mi odrasli prošli slične situacije kojih se groze ili boje – i preživjeli. Razlika između djece i odraslih je, u suštini, u življenom iskustvu. Sve nas jednako boli i slomljeno srce i ruganje, ali mi odrasli imamo privilegij da znamo da ćemo se sutra “podignuti s poda” i nastaviti dalje. Ali djeca ne znaju! Svaka muka je najveća muka. Upravo zato je ova knjiga ugledala svjetlo dana. Ako i jedno dijete pročita ove priče i pomisli kako netko razumije te male životne drame, ugleda se na naše snažne junakinje i riješi svoj problem – uspjeli smo.

Je li hipotireoza uzrok vašeg neredovitog menstrualnog ciklusa?

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo