Zdravlje

Zdravlje

Je li hipotireoza uzrok vašeg neredovitog menstrualnog ciklusa?

Shutterstock

Ako vam se menstrualni ciklus mijenja i nije kakav je bio, možda biste trebali na liječnički pregled. Iregularni ciklusi mogu biti posljedica mnogo faktora, od životnih navika, pretjeranog vježbanja do raznih zdravstvenih stanja, a jedno od njih je i hipotireoza.

Hipotireoza je stanje u kojem štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona, a češće se razvija kod žena, prema pisanju Američkog nacionalnog instituta za zdravlje.

Hormoni štitnjače igraju važne uloge u radu organizma, od regulacije energije do tjelesne temperature. Kada se ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, mnoge će se funkcije u tijelu usporiti i možete očekivati zatvor, umor, grčeve, bolove u zglobovima, suhu kožu, depresiju, ali i neočekivano nakupljanje kilograma, prenosi portal everydayhealth.com.

Hipotireoza može utjecati i na menstrualni ciklus tako što će pokrenuti niz hormonalnih promjena koji će utjecati na reproduktivni sustav.

Kako izgleda ‘normalan’ menstrualni ciklus u 30-tim, 40-tim i 50-tim godinama? Upitali smo ginekologinju…

Evo što se događa: kada se smanji razina hormona štitnjače, hipotalamus će u mozgu proizvoditi više hormona tireotropina, a hipofiza će otpuštati višak tiroidnog stimulirajućeg hormona i prolaktina.

Visoke razine prolaktina tada suzbijaju proizvodnju gonadotropin-otpuštajućeg hormona (GnRH) u hipotalamusu.

Tu dolazi do problema jer je GnRH potreban za proizvodnju hormona koji stimulira proizvodnju folikula. Spomenuti hormoni potrebni su za normalnu funkciju jajnika, a ako se stanje poremetilo, može se javiti neredoviti ciklus.

Hipotireoza može uzrokovati teške menstruacije, njihovu odsutnost i jako krvarenje.

Promjene u razini prolaktina mogu dovesti do promjene načina na koji štitna žlijezda kontrolira jajnike i tako utjecati i na prestanak menstruacija. Žene koje pate od hipotireoze tako mogu doživjeti i jako obilne menstruacije, nestanak menstruacije ili neredovite menstruacije, a simptomi će ovisiti o tome koliko je hipotireoza napredovala. Problemi s menstruacijom mogu se češće javljati kod žena koje imaju uznapredovalu hipotireozu.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Ako se kod vas događaju promjene, morate pronaći razlog kako biste ih lakše riješili ili kontrolirali. Ako to ne činite hipotireoza može voditi do drugih komplikacija, poput anemije, snižene tjelesne temperature i bolesti srca. Naravno, problemi sa štitnjačom mogu biti jedan od razloga promjena u ciklusu, a često to mogu biti i policistični jajnici, infekcije ili karcinom. Ako se uz promjene javlja i jako krvarenje koje traje dulje od 24 sata, ili se menstruacije javljaju u razmaku manjem od 21 dan, ili nemate menstruacije tri mjeseca, morate posjetiti liječnika koji će napraviti potrebne testove i provjeriti razinu raznih hormona. Ako je riječ o hipotireozi, vaše će razine TSH biti povišene, a slobodni hormoni štitnjače niski. Ako već znate da imate hipotireozu, a primijetili ste promjene u ciklusu, svakako posjetite liječnika kako bi provjerio razinu hormona koja bi trebala odgovarati terapiji. Ako se menstruacije nisu ustalile, a TSH je u granicama normale, pametno je dogovoriti pregled kod ginekologa kako bi i on mogao procijeniti što bi mogao biti uzrok.

Kako stanje utječe na plodnost

Na žalost, ako ste planirali trudnoću, ovo stanje može vaše planove poremetiti. Kako biste ostali trudni, mora se dogoditi ovulacija i ovojnica jajnika mora biti u dobrom stanju kako bi se nesmetano odvilo implantiranje embrija. Kod žena s hipotireozom se može razviti kratka lutealna faza, što je period između ovulacije i menstruacije. Mogu se javiti i abnormalne ovulacije ili potpuno izostati. Promjene u menstruaciji ne znače uvijek slabiju plodnost, ali se stanje mora provjeriti kod liječnika. Nekontrolirano stanje može povećati šanse za pobačaj pa je važno štitnu žlijezdu kontrolirali, posebno ako znate da imate problema ili ste već proživjeli jedan pobačaj.

Važno je reagirati pravovremeno

Rana faza hipotireoze naziva se supklinička hipotireoza, kada su vrijednosti THS-a blago povišene, ali štitna žlijezda i dalje proizvodi dovoljno hormona. U ovoj fazi još neće doći do jakog utjecaja na ciklus, ali svejedno može uzrokovati neredovito krvarenje ili komplikacije u trudnoći. Ako se stanje ne kontrolira, može postati ozbiljnije i isto tako utjecati na cikluse.

Standardni lijekovi za hipotireozu mogu utjecati i na vraćanje ciklusa u normalu. Liječnik će provjeriti stanje TSH hormona i uputiti vas kako i u kojoj količini uzimati lijekove. Ponekad je teško doći do prave terapije jer se hormoni štitnjače mijenjaju s godinama, načinom prehrane, u trudnoći ili ako ste nakupili višak kilograma.

U slučaju pojave bilo kakvih simptoma, svakako se obratite liječniku.

Mjesečnica puno govori o vašem zdravlju – evo kada je vrijeme za posjet liječniku

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo