Zašto vaše grudi mijenjaju oblik? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zašto vaše grudi mijenjaju oblik?

Grudi se sastoje od masnog tkiva, živaca, vezivnog tkiva i tkiva žlijezda, te od mliječnih žlijezda i mliječnih kanala. Možda ste primijetile da vam one mijenjaju oblik unatoč tome što niste imali velikih promjena u težini. Postoji više razloga zašto grudi mijenjaju oblik.

Tjelesna težina

Na veličinu, a i oblik grudi najviše utječe promjena u težini. S obzirom da se sastoje većinom od masnog tkiva, lako se primijeti gubitak masnoće na njihovom izgledu. Ako vaša težina često varira, preporučamo kreme i kozmetičke preparate za održavanje kože elastičnom te njezino učvršćivanje.

Kontracepcijski preparati

Hormoni iz kontracepcijskih tableta uzrokuju zadržavanje vode u tijelu te tako posljedično grudi izgledaju veće. Hoće li se povećati za broj ili dva, ovisi o količini i kombinaciji hormona u preparatu. Nemojte nas krivo razumjeti, promjene nisu tako velike da se primijete “iz aviona“, ali vama bi mogle biti sasvim dovoljne…

Godine čine svoje

Iako to mnoge žene predobro znaju, znanstvenici su sada pouzdano utvrdili da tkivo grudi stari brže nego drugi dijelovi tijela. Pratili su 353 markera i način na koji se mijenjaju tijekom godina. Grudi tako stare brže i u prosjeku su dvije do tri godine starije od ostatak tijela, dok je zdravo tkivo žena oboljelih od raka dojke čak 12 godina starije od drugih dijelova tijela.

Trudnoća

Baš poput kontracepcijskih pilula za vrijeme trudnoće smo pod utjecajem hormona, čije promjene na grudima ovaj put možete vidjeti “iz aviona”. Male su šanse da vam grudi ne narastu za par brojeva, pa će mnoge žene koje su patile zbog malih grudi baš u ovom razdoblju života doživjeti fizički procvat! Nakon poroda, zbog dojenja, grudi će vam ostati velike. No, nakon toga biste trebale nabaviti kremu za učvrščivanje kože.

Ukoliko vam grudi ne stoje onako kako želite onda je vrijeme da počnete vježbati! Postoje izvrsne vježbe za prsne mišiće koje će podići vaše grudi i učiniti ih čvršćima.

 A. A.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo