Zdravlje

Zdravlje

Zdravim životnim navikama protiv proširenih vena

Proširene vene na nogama nasljedna su bolest koja pogađa ponajprije žene. Međutim, neugodan se problem može spriječiti i ukloniti.

Težina u nogama, otečeni gležnjevi, grčevi, utrnulost i svrbež: to su prvi znakovi da nešto nije u redu s krvotokom u našim venama. Smatra se da otprilike 15 posto osoba ima takve smetnje, od čega su čak više od tri četvrtine žene. Problemi s venama pretežito su nasljednog podrijetla: u obiteljima u kojima su oba roditelja patila od proširenih vena, ista će sudbina u 80 posto slučajeva snaći i njihovu djecu.

kKako nastaju?

Riječ je o trajnom proširenju krvnih žila, najčešće na nogama, koje se pojavljuje u obliku potkožnog “užeta”, plavičastog i iskrivljenog. Način na koji nastaje lako je objašnjiv. Krv cirkulira kroz dva venska sustava, površinski i dubinski, koji su međusobno povezani sitnim venama. Da bi iz nogu stigla u srce, krv mora pobijediti silu težu. To se odvija zahvaljujući stezanju mišica na listovima i pritisku stopala u pokretu. Niz zalistaka unutar vena sprečava da krv teče unatrag. Ako oni loše funkcioniraju, krv se zadržava i proširuje vene.

Što ih potiče?

Proširene su vene uzrokovane konstitucijskom slabošću (najčešće nasljednom) stijenki vena i zalistaka. Postoji međutim i niz drugih predispozicija:

 • predugo stajanje na poslu ili kod kuće
 • zatvor
 • endokrine smetnje koje izazivaju povećanje estrogena i progesterona u krvi; tu posebno valja pripaziti na kontracepcijske pilule
 • pretilost
 • trudnoća

  kPrevencija

  Recite DA:
  Šetnjama, sportu, tuširanju, laganoj dijeti, odmoru s podignutim nogama, elastičnim čarapama, posjetu angiologu već na prvi znak smetnji.

  Recite NE:
  Predugom sjedenju, predugim stajanju, pretilosti, lijenoj probavi, pušenju, pretoploj kupelji, tijesnoj odjeći, predugom sunčanju, saunama, depilaciji vrućim voskom.

  Gimnastika za vene

  Evo dviju jednostavnih vježbi za one koji pate od proširenih vena ili koji jednostavno žele održati pravilan krvotok.

  Ispružite se na podu istegnutih nogu, a ruke savijte ispod glave. Iz tog položaja privucite koljena prema bradi.

  Ispružite uvis jednu nogu i zatim je spustite, i ponovite to 20 puta. Istu vježbu napravite 20 puta drugom nogom. Vježba se izvodi polako.

   
  K. R.

  Ordinacija preporučuje

  card-icon

  Zdravstveni adresar

  S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

  card-icon

  Baza bolesti

  Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

  Možda će vas zanimati i ovo