Zdravlje

Zdravlje

Žene liječene za neplodnost sklonije raku jajnika

Žene koje su prilikom tretmana za povećanje plodnosti uzimale određene lijekove kako bi stvarale veći broj jajašca izložene su povećanom riziku od razvijanja prijelaznih tumora jajnika, tvrde nizozemski istraživači.

Stručnjaci Nizozemskog centra za rak iz Amsterdama su kroz razdoblje od 15 godina pratili 25.000 žena koje su se odlučile za umjetnu oplodnju. Od tog broja se njih 19.000 priklonilo tretmanima za povećanje plodnosti.

Istraživači su ustanovili kako su upravo one bile dvostruko sklonije razvijanju malignih izraslina jajnika nego druge žene koje nisu prošle tretmane za povećanje plodnosti. Riječ je o prijelaznim tumorima ili pak raku jajnika.

Veći dio rizika otpada na prijelazne tumore, koji sadrže abnormalne stanice koje mogu postati kancerogene, no najčešće ne postanu. Opasnost od razvijanja invazivnog raka jajnika nešto je viša kod žena koje su tretirane za povećanje plodnosti, no stručnjaci smatraju kako nije riječ o statistički značajnoj brojci.

Voditeljica istraživanja Flora van Leeuwen ističe kako njihovo otkriće ima veliku težinu jer se radi o studiji u koju je uključena i skupina žena za usporedbu koje imaju poteškoća sa začećem, ali koje nisu bile liječene za svoj problem. Poteškoće sa začećem ili izostanak trudnoće sami po sebi su faktori rizika za rak jajnika.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo