Zdravlje

Zdravlje

Žene pod stresom češće rađaju curice

Žene koje su pod stresom dok pokušavaju zatrudnjeti imaju veće šanse roditi djevojčicu, pokazalo je udruženo englesko-američko istraživanje.

Žene koje su osjećale velike pritiske kod kuće, na radnom mjestu ili od partnera nekoliko tjedana ili mjeseci prije nego što su zatrudnjele imale su veće izglede za djevojčicom, a manje za dječakom.

Istraživanje Sveučilišta Oxford i američkih kolega sugeriralo je kako se može očekivati veći broj rođenih curica nego dječaka za vrijeme gospodarske krize, a oni svakako nisu prvi koji su zamijetili ovaj trend. Naime, više je studija koje su ustanovile vezu između pada broja poroda muške djece i velikih prekretnica u povijesti. Primjerice, nakon pada američkih Blizanaca 11. rujna 2001. godine broj rođenih dječaka je naglo pao, a ista je pojava zamijećena i u Njemačkoj nakon pada Berlinskog zida. Ovo je, međutim, prvo istraživanje koje je fenomen manje rođenih dječaka povezalo sa stresom i naporima svakodnevnog života koji povisuje razinu hormona stresa.

Istraživači su pratili 338 žena iz Ujedinjenog Kraljevstva koje su pokušavale zatrudnjeti i vodile su dnevnik u koji su upisivale sve o svom životu, spolnosti i stresu. Nekoliko mjeseci prije trudnoći liječnici su mjerili njihovu razinu hormona stresa kortizola.

Od ukupnog broja rođenih beba, 58 su bili dječaci, a 72 djevojčice. Inače, u Velikoj se Britaniji rađa 105 dječaka na 100 djevojčica.

Žene koje su bila pod najvećim stresom imale su 75 posto veće šanse roditi dječaka.

“Nije poznato zašto visoka razina kortizola može smanjiti izglede za dječake. Spol bebe određen je kromosomima u očevom spermiju i određuje se pri začeću. O, moguće je da visoka razina kortizola nekako otežava implantaciju muških embrija u maternici. Također, muške su bebe krhkije i stoga sklonije spontanom pobačaju kod visoke razine kortizola, što znači da će se roditi više djevojčica“, objasnila je dr. Cecilia Pyper sa Sveučilišta Oxford.

Stres je i začin života i tiho samoubojstvo!

Stres i prehrana

Okrenite leđa stresu: 5 tehnika opuštanja

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo