Zdravlje

Zdravlje

Žene su podložnije zarazi HIV-om

Najnoviji podaci objavljeni na 19. Međunarodnoj konferenciji o HIV-u pokazuju kako je 63 posto svih zaraženih osoba diljem svijeta otpada na žene.

Tako je broj mladih žena inficiranih HIV-om u dobi od 15 do 24 godina na svjetskoj razini dvostruko veći nego broj muškaraca iste životne dobi, pokazuju posljednji statistički podaci.

Virus humane imunodeficijencije (HIV) je retrovirus koji uzrokuje stečeni sindrom imunodeficijencije (AIDS, tj. stanje kada imunološki sustav počinje slabjeti, dovodeći do mnogih infekcija koje su opasne po život).

Ujedinjeni narodi procjenjuju kako se virusom HIV-a zarazilo 1,2 milijuna mladih žena 2011. godine, a najčešće je riječ o ženama koje žive u zemljama u razvoju. Stručnjaci ističu kako je zaraza ovim virusom jedan od glavnih uzroka smrtnosti žena fertilne dobi.

“Dosad smo uspjeli postići veliki napredak u smanjenju prijenosa virusa s trudnica na dijete, zahvaljujući odgovarajućoj antiretrovirusnoj terapiji, no moramo se potruditi i pronaći nove načine prevencije širenja virusa kod mladih žena, odnosno žena u fertilnoj dobi”, rekla je supredsjedateljica konferencije prof. dr. Diane Havlir sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Općenito, žene su puno podložnije zarazi HIV-om od muškaraca tijekom heteroseksualnog odnosa bez prezervativa, ističu sudionici konferencije. Dodatno, situacija je teža zbog činjenice što ove žene nisu u poziciji tražiti partnera da se zaštite prezervativom, a mnoge od tih žena žrtve su silovanja.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo