Zdravlje

Zdravlje

Žene su sklonije upali mjehura

Upala mjehura muči jednu od dvije žene, dok ih jedna od pet ima učestalo. Infekcije mogu pogoditi bilo koji dio mokraćnog sustava.

kUzročnici obično ulaze kroz uretru i penju se sve do mokraćnog mjehura. Upala same uretre naziva se uretritis. Putuje li dalje prema mjehuru, bolest postaje cistitis. Proširi li se prema gore, može zahvatiti i bubrege izazivajući najprije upalu bubrežne nakapnice, a zatim i cijelog bubrega.

Prepoznajte upalu na vrijeme

Glavni simptom cistitisa je izraziti nagon na mokrenje, koji se javlja gotovo svakih nekoliko minuta. Žene se žale kako im je mjehur pun “kao da će puknuti”, a pri mokrenju izlazi tek pokoja kap mokraće. Ona može biti zamućena i tamna, a ponekad čak obojena krvlju.

Dok mokrite možete osjećati i peckanje ili čak bol. Potreba za mokrenjem toliko je jaka da će vas možda i probuditi nekoliko puta tijekom noći. Možete također osjećati i stalnu, podmuklu bol ili pečenje u zdjelici odnosno donjem dijelu leda. Ove bolove izaziva upala. Ne liječi li se, cistitis se može proširiti i na bubrege. Neliječena bubrežna infekcija može dovesti i do zakazivanja bubrega.

Što izaziva cistitis

Većinu infekcija mokraćnih putova izazivaju bakterije koje ulaze u uretru izvana. Oko 90 posto cistitisa izaziva bakterija Escherichia coli (E coli), koja normalno živi u probavnom sustavu i u njemu je u pravilu bezopasna. Bez obzira na to kako temeljite bile higijenske navike, E coli se uvijek zadržavaju oko anusa. Dogodi li se da se prenesu prema naprijed, mogu ući u uretru i dospjeti u mjehur. Kada E coli dode u mjehur, vrlo se brzo širi i već unutar 12-24 sata izaziva tipične simptome cistitisa.

Pomozite si sami

  • kPijte barem litru do dvije vode na dan kako bi se bakterije isprale prije no što se razmnože.
  • Sok od borovnice i brusnica može pomoći jer to voće sadrži tvari koje sprečavaju da se E coli nakupljaju na unutrašnjoj stjenci uretre.
  • Pijte manje kave, čaja, alkohola i izbjegavajte slatka jela.
  • Ne odgađajte mokrenje jer zadržavanje urina u mjehuru može pogodovati razvoju bakterija.
  • Na kraju mokrenja pričekajte, izbrojte do 20 i onda pokušajte ispustiti još koju kap.
  • Važno je i održavanje temeljite jutarnje i večernje higijene intimnih dijelova tijela, po mogućnosti tuširanjem.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo