Zdravlje

Zdravlje

Želite britak um u starosti? Znanstvenici su otkrili recept

Shutterstock

Svi znaju, koliko god to mrzili priznati, da kako starimo naše kognitivne funkcije opadaju. Ali ovaj pad ne utječe na sve jednako. Također, postoje načini da se dio tih utjecaja preokrene.

Neki ljudi ostaju mentalno oštri i u starijim godinama, dok drugi bilježe veliki pad u sjećanju, vremenu reakcije i drugim aspektima mentalne oštrine. Simptomi pogoršanja mentalnog zdravlja mogu uključivati tjeskobu, depresiju i pad društvene uključenosti.

Shutterstock

Kako aktivan životni stil, a posebno ples, pomaže u održavanju uma budnim i aktivnim dok starimo?

Velik broj studija pokazao je da razni programi vježbanja, čak i kada se s njima započne kasnije u životu, mogu povećati mišićnu snagu i ravnotežu. Kao rezultat, kretanje postaje lakše i strah od pada se smanjuje.

Ali što je s kognitivnim učinkom?

Studija o mentalnom zdravlju starijih osoba, objavljena u Journal of Exercise and Nutrition Biochemistry, otkrila je da je 12-tjedni program vježbanja značajno povećao, ne samo snagu i aerobnu izdržljivost, već i kognitivnu funkciju i moždani neurotrofični faktor.

Shutterstock

Zašto se rad mozga poboljšava

Jedna od prednosti tjelovježbe je da poboljšava strukturnu plastičnost u mozgu, što pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija. Pokazalo se da posebno vježbanje ravnoteže poboljšava strukturnu plastičnost izazivanjem vestibularne percepcije samokretanja.

Svi oblici plesa uvelike se oslanjaju na poboljšanje ravnoteže i držanja. Ovaj naglasak se događa stimuliranjem vizualno-vestibularnih putova tijekom kretanja, pa čak i tijekom prilično stacionarnih trenutaka kroz aspekte kao što su svijest o položaju glave tijekom rotacija i cjelokupno držanje.

Aerobna aktivnost, uključujući ples, povećava protok krvi i hranjivih tvari u mozgu. Naravno, zdrava prehrana pomaže tako što omogućuje primjenu odgovarajuće ravnoteže hranjivih tvari.

Osim toga, aktivno plesanje povećava neurotrofni moždani faktor BDNF, koji se nakuplja u području hipokampusa. Hipokampus je povezan s učenjem i pamćenjem.

Shutterstock

BDNF uzrokuje rast živčanih stanica, baš kao što to čini učenje novih stvari. Kada kombinirate oboje, učenje nečeg novog poput plesnih koraka i tehnike, kao i aktivno vježbanje plesnih koraka, napredak se višestruko povećava. Ples također poboljšava kardiovaskularnu kondiciju, a to povećava dotok krvi i hranjivih tvari u mozak.

Još bolje, BDNF igra središnju ulogu u plastičnosti mozga upravljajući promjenama u kortikalnoj debljini i sinaptičkoj gustoći dok mozak reagira na fizičku aktivnost i kroz proces učenja.

Prema studiji pod nazivom – ‘Učinci plesne intervencije na globalnu kogniciju, izvršnu funkciju i pamćenje starijih odraslih osoba: Meta-analiza i sustavni pregled’ – izazovan plesni program na neki je način bolji od standardnih fitness aktivnosti i može dovesti do promjena volumena u određenim područjima mozga, kao što je hipokampus.

Shutterstock

Funkcionalne i kognitivne promjene uključuju poboljšanje pamćenja, pažnje, ravnoteže tijela, psihosocijalnih parametara i promjena perifernog BDNF-a, navodi se u članku u časopisu ‘Neuroscience Biobehavior Review’.

Umjesto kave ujutro se razbudite plesom ili jabukom! Evo još načina…

Ples također poboljšava kardiovaskularnu kondiciju, a to povećava dotok krvi i hranjivih tvari u mozak. Ples uključuje agilnost. Brzi pokreti i reakcije, pamćenje, pozornost i koncentracija pomažu mozgu da ojača. Tjeramo mozak da ispaljuje signale duž iste mreže stanica, što učvršćuje njihove veze.

Kada dodamo druge aspekte zdravog života, poput hidratacije, prehrane, dobrih navika spavanja, dodataka prehrani i društvene interakcije, dobrobiti postaju još veće.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo