Zdravlje

Zdravlje

Značaj oftalmološkog pregleda kod dijabetesa: Očuvanje vida kroz rano otkrivanje i sprječavanje komplikacija

Dr. sc. Marko Lukić objasnio je kako dijabetes može nepovoljno utjecati na oči te uzrokovati trajna oštećenja. Zato je važno da oni koji boluju od dijabetesa idu na redovne preglede, čak i ako ne primjećuju nikakve probleme

Dijabetes melitus je složena i kronična metabolička bolest koja ostavlja dubok trag na različite aspekte ljudskog zdravlja. Jedan od organskih sustava koji često pati uslijed ovog stanja su oči. Očne komplikacije predstavljaju značajan izazov za osobe koje pate od dijabetesa, s potencijalom da ozbiljno naruše njihov vid i kvalitetu života. Među najčešćim problemima koji se javljaju kod osoba sa dijabetesom su dijabetička retinopatija, dijabetički makularni edem i katarakta.

Dijabetička retinopatija je stanje koje nastaje kao rezultat oštećenja malih krvnih žila u mrežnici oka. Ova oštećenja mogu uzrokovati krvarenje, oticanje i promjene u strukturi mrežnice. Dijabetički makularni edem, pak, implicira oticanje makule (nakupljanje tekućine) – središnjeg dijela mrežnice koji je odgovoran za oštar vid i percepciju detalja. Katarakta, druga česta komplikacija, karakterizira zamućenje očne leće, što dovodi do smanjenja jasnoće vida.

Ove komplikacije često napreduju tiho i bez primjetnih simptoma, naglašavajući važnost redovitih oftalmoloških pregleda. Iako se možda ne osjećaju simptomi, pregledi omogućuju oftalmolozima da identificiraju čak i najmanje promjene na mrežnici ili leći oka, što omogućava rano liječenje.

Stručnjaci snažno preporučuju osobama s dijabetesom da redovito posjećuju oftalmologa, čak i ako nemaju očitih problema sa vidom. Godišnji pregledi omogućuju praćenje stanja očiju i otkrivanje komplikacija u ranoj fazi. Ti pregledi obično uključuju nekoliko koraka, počevši od anamneze kako bi se prikupili relevantni podaci o pacijentovoj povijesti i trenutnom stanju. Važan dio oftalmološkog pregleda je pregled očne pozadine, za koji se koristi širenje zjenice kako bi se bolje vidjela mrežnica. Iako može izazvati blagu nelagodu zbog svjetlosne osjetljivosti, ovaj korak omogućuje oftalmolozima da detaljno ispitaju stanje očiju. Sam pregled je bezbolan i brz. 

Ako se tijekom pregleda otkriju komplikacije, postoje različite metode liječenja. Standardna terapija liječenja jesu injekcije koje se daju direktno u oko. Kod dijabetičkog makularnog edema koriste se dvije grupe lijekova; anti-VEGF i steroidi. Bitno je naglasiti da je liječenje kronično te da pravilno liječenje ima svrhu poboljšanja i održavanje dobrog vida. Iako sama činjenica dobivanja injekcija u oko može izazvati strah i nelagodu, sam process je brz, bezbolan i sa minimalnim rizicima. Bitno je da terapiju provode visoko educirani stručnjaci te da se terapija provodi pravovremeno. 

Shutterstock

U slučajevima katarakte ili drugih ozbiljnih problema, kirurške intervencije, kao što je zamjena leće, mogu biti neophodne. Druga metoda liječenja jest laser koji u današnje vrijeme ima glavnu ulogu u stabilizaciji najtežih oblika bolesti, takozvane proliferativne dijabetičke retinopatije.

 Neki europski i svjetski zdravstveni sustavi su implementirali nacionalne programe za rano otkrivanje komplikacija vida kod pacijenata s dijabetesom. Ovi programi uključuju redovite preglede očne pozadine kako bi se identificirale promjene prije nego što uzrokuju ozbiljne simptome. Podaci pokazuju da screening dovodi do rane detekcije promjena na očnoj pozadini te prevenira sljepoću kod velikog broja osoba.

U zaključku, dijabetes je ne samo metabolička bolest, već i ozbiljna prijetnja očnom zdravlju. Dijabetička retinopatija i dijabetički makularni edem, ako se ne tretiraju na vrijeme, mogu dovesti do nepovratnog gubitka vida. Oftalmološki pregledi, posebno uz implementaciju intravitrealnih injekcija i nacionalnih screening programa, igraju ključnu ulogu u sprječavanju ovih komplikacija i očuvanju vida osoba oboljelih od dijabetesa. Rano otkrivanje i tretman su ključni za osiguranje da ove osobe zadrže što bolji vid i kvalitetu života.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo