Zdravlje

Zdravlje

Znate li zašto je prehlada uvijek gora noću i kako prestati kašljati kad legnete na spavanje

Shutterstock

Naš unutarnji sat upravlja unutarnjim procesima koji zatim utječu na reakcije tijela, a kašalj je među njima

Opet je to doba godine – sezona prehlada i gripe. Prosječna odrasla osoba pati između dvije do četiri godišnje. Mnogi primjećuju kako su zaštopan nos, šmrcanje, bolno upaljeno grlo te kašalj puno intenzivniji nakon zalaska sunca. Sada su stručnjaci otkrili zašto je to tako.

Kada je suhi kašalj simptom COVID-a, gripe ili respiratornog sincicijskog virusa? Prepoznajte razliku

Razloga je, kažu, nekoliko. Ali uglavnom, odgovor leži u cirkadijalnom ritmu, poznatijem kao unutarnji sat. Uglavnom su sve tjelesne funkcije programirane da rade punim kapacitetom u određeno doba dana, a da se umiruju u drugo.

Pad kortizola pogoršava kašalj

Na primjer, kada sunce zađe i tijelo shvati da se približava vrijeme spavanja, mozak otpušta manje hormona stresa poput kortizola i govori crijevima da uspore probavne procese. Ali određene imunološke stanice postaju aktivnije. Te su stanice dizajnirane za traženje i uništavanje patogena poput virusa.

Ova ‘borba’ pokreće upalu – evolucijski alat koji ubija viruse, ali je također odgovoran za simptome prehlade, prenosi New York Times.

Shutterstock

Imunološke stanice mogu izazvati iritaciju i upalu, što na kraju pogoršava respiratorne simptome noću, rekao je dr. Diego Hijano, pedijatrijski specijalist za zarazne bolesti u dječjoj istraživačkoj bolnici St. Jude.

Pad kortizola može pogoršati problem, jer on učinkovito smiruje upalu, a stručnjaci ističu još jedan važan faktor: simptomi kašlja i prehlade su jednostavno gori kada ležite. Razlog je nakupljanje sluzi u stražnjem dijelu grla – problem koji liječnici nazivaju postnazalno kapanje.

Tijekom dana, nakupljanje sluzi je manji problem jer gravitacija pomaže pri njenom istjecanju kada ste uspravni i krećete se, rekao je dr. Juan Chiriboga-Hurtado, specijalist obiteljske medicine na Keck Medicine sa Sveučilišta Južne Kalifornije.

Konačno, tu je nedostatak drugih distrakcija noću što vas tjera da se usredotočite na nadražajni kašalj koji ne možete promijeniti.

Shutterstock

Što učiniti za dobar san?

Stručnjaci preporučuju jednostavne stvari, poput pijenja puno tekućine tijekom dana za razrjeđivanje sluzi i korištenje nazalnog slanog spreja za uklanjanje što više ljepljive tekućine.

Drugi predlažu korištenje pastila za kašalj ili sprejeva za grlo kako bi se pružio osjećaj hlađenja u grlu i pomoglo u borbi protiv iritantnog škakljanja u grlu.

Ali nema smisla pokušavati ne kašljati.

Nema koristi od pokušaja suzbijanja kašlja jer je razlog zašto kašljete to što tijelo smatra da se treba riješiti nekog izvora iritacije, rekao je dr. Anindo Banerjee, respiratorni savjetnik koji radi u bolnici u Velikoj Britaniji za Daily Mail.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo