Ljepota

Ljepota

Pet vegetarijanskih zvijezda na vašem tanjuru

Mnogi znaju izraziti zabrinutost kada govore o vegetarijanskoj prehrani. Najčešće se spominje manjak nutrijenata i proteina, no to je daleko od istine… Bezmesna prehrana može biti i ukusna i zdrava.

Za vas smo odabrali pet najzanimljivijih vegetarijanskih recepata, a glave zvijezde su smeđa riža, tofu i kvinoja.

1. Topla salata od kvinoje i gljiva s pestom od lješnjaka

Ako želite pripremiti toplu, aromatičnu i bezmesnu salatu – evo idealnog recepta
za vas! Njegova je autorica Lana Asodi, a glavna zvijezda je žitarica koja polako postaje sve popularnija u našim krajevima – kvinoja. Riječ je o cjelovitoj žitarici delikatnog okusa, koja obiluje vlaknima, a jedinstvenom ju čini činjenica da je riječ o jedinom
potpunom biljnom izvoru proteina. “Potpun” znači da sadrži svih devet bitnih
aminokiselina koje su ključne za zdravlje i funkcioniranje organizma.

Topla salata od kvinoje i gljiva s pestom od lješnjaka

2. Rižoto s jabukama i gorgonzolom

Kombinacija koja kod nekih izaziva čuđenje, a drugih oduševljenje. Ako ste otvoreni isprobavanju naizgled neobičnih kombinacija namirnica, ovaj bi vam rižoto mogao postati neizostavnim dijelom tjednog jelovnika. Jabuka daje notu blage kiselosti, gorgonzola punoću okusa i očaravajuću
aromatičnost, dok maslac i Grana Padano pred sam kraj jelu pružaju kremoznost… Ovo jelo Ane Surać morate probati!

Rižoto s jabukama i gorgonzolom

3. Salata od smeđe riže s povrćem i orasima

Odlična i zdrava salata sa zanimljivom kombinacijom sastojaka gotova je za 50 minuta, a njenu okosnicu čini smeđa riža. Smeđa ili integralna riža prehrambeno je mnogo vrednija od bijele riže. Zadržava dio ovojnice i klicu, zbog čega sadrži više nutrijenata.
Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više vitamina B1
i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta više folne
kiseline nego bijela riža.

Pogledajte video recept Lane Asodi: Salata od smeđe riže s povrćem i orasima

4. Quiche od poriluka

Quiche je poznata francuska slana poslastica ili pita s nadjevom
na bazi jaja i vrhnja. Ova varijanta naše gastro blogerice Nade Duhović je malo laganija pa u sebi sadrži samo
blanširano povrće, odnosno poriluk,, za razliku od najpoznatijeg quichea – Quiche Lorraine – koji
još sadrži sitno nasjeckanu slaninu. Idealan je za večeru ili kao ugodno
iznenađenje za goste…

Quiche od poriluka

5. Zdrava i zasitna Cezar salata

“Evo recepte za salatu od koje se čak možete i pošteno najesti! Kombinacija
raznolikog zelenja, klica, povrća, oraha i kockica kruha, sve to preliveno
majonezom od tofua. Pravo otkriće!”, tvrdi autorca ovog video recepta, Dunja Gulin.

Tofu obiluje bjelančevinama, vitaminima, kalcijem i drugim mineralima, a ne
sadrži kolesterol. Radi se o svojevrsnom kulinarskom čudu – u netretiranom obliku tofu ima
vrlo blag okus, no brzo poprima okus začina i hrane s kojom se
priprema.

Zdrava i zasitna Cezar salata

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo