Depresiju liječite aromaterapijom!

etericno-ulje-lavanda-limun-spa-aromaterapija

Ako ste ikada inhalirali eukaliptusovo ulje ili uzeli tabletu od mente za olakšavanje kašlja, vjerojatno ste upoznati s blagodatima aromaterapije. Ona koristi eterična ulja biljaka kako bi popravila fizičko i psihičko zdravlje osobe.

Jednako kao što hrana sadrži neke elemente koji hrane tijelo, eterična ulja svojim sadržajem mogu popraviti iutjecati na vaše raspoloženje. Eterična ulja koriste se na niz načina, a učinci se osjećaju odmah. Udisanje prirodnih kemikalija sadržanih u eteričnim uljima potiče vaš mozak na odgovor, a to, pak, pozitivno utječe na emocije. 

LavandaAromaterapija i depresija

Iako aromaterapija nije čudotvorni lijek koji instant liječi najozbiljnije psihičke probleme, itekako može pomoći kod niza tegoba. Jedan od njih je i depresija koja slovi za bolest modernog doba. Antidepresivi pomažu do određene mjere, no s druge strane uzrokuju nuspojave poput vrtoglavice, mučnine, nesanice i gubitka kilograma ili debljanja.

Istraživanja pokazuju da pravilna upotreba eteričnih ulja popravlja raspoloženje i pomaže uzdrmano emotivno stanje dovesti u ravnotežu. Donosimo popis eteričnih ulja koja pomažu kod depresivnih i tjeskobnih raspoloženja: 

Lavanda

Lavanda pomaže kod tjeskobnih stanja bolje nego ikoje drugo eterično ulje. Djeluje umirujuće na središnji živčani sustav i smanjuje krvni tlak.  Lavanda pomaže i kod glavobolje, boli u mišićima i zglobovima, depresije, nesanice i emocionalnog stresa. Osvježavajuća aroma ovog eteričnog ulja ublažuje iscrpljenost i nervozu i pojačava mentalnu aktivnost. 

Bergamot

Ulje bergamota djeluju antidepresivno i stimulirajuće. Poboljšava cirkulaciju te daje osjećaj svježine, živahnosti i energije osobama koje se osjećaju tužno i depresivno. Flavonoidi u eteričnom ulju bergamota također izvrsno opuštaju, smiruju nervozu, napetost i stres te su zato odlični za liječenje nesanice i visokog krvnog tlaka.

Limun

Miris eteričnog ulja limuna vraća ravnotežu duhu i tijelu nakon stresnih događaja. Studija japanskog medicinskog sveučilišta Mie pokazala je da liječenje mirisom citrusa liječi učinkovitije nego antidepresivi. Eterično ulje limuna utječe na aktivnost dijela mozga koji je odgovoran za reguliranje tjeskobe.

NarančaNaranča

Miris naranče vraća osigurava emocionalnu ravnotežu i pozitivan pogled na svijet. Eterično ulje naranče odlično liječi zimska depresivna raspoloženja. Ovo se ulje dobro slaže i kombinira s mirisima drugih eteričnih ulja, a prednost mu je i jako pristupačna cijena. Također je jedno od najsigurnijih za korištenje.

Ylang Ylang

Svaka osoba koja je sklona tjeskobnim napadima trebala bi u svom domu imati eterično ulje ylan ylanga. Istraživanje objavljeno u časopisu Planta Medica pokazalo je da inhalacija ylang ylanga harmonizira organizam i snižava krvni tlak, a istovremeno povećava pozornost.

Ruža

Iako je poznatije po specifičnom mirisu nego po opuštajućem, smirujućem učinku, ulje ruže doista pozitivno djeluje na organizam. Olakšava simptome menopauze kod žena, jača srce te dovodi u ravnotežu emocije i psihu.  

Kamilica

Britansko istraživanje pokazalo je da korištenje ovog eteričnog ulja u masaži znatno smanjuje tjeskobu u pacijenata oboljelih od raka. Rimska kamilica ima slatki miris, sličan jabuci, a pomaže kod nestrpljivosti i loših raspoloženja. Također ublažuje simptome PMS-a i menopauze u žena.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!