Znate li što se nalazi u bočicama krema?

krema-losion-tijelo1

Veliki broj žena kupuje kozmetičke preparate na osnovu izgleda bočice u kojoj se nalaze.

Znaju da je to krivo i da bi trebale paziti na stvarni proizvod, ali ponekad srce zakuca brže zbog lijepe ambalaže i obećanja kako će njihove brige nestati nanosom samo jednog sloja ove ili one kremice.

Morate se riješiti impulzivnog zadovoljstva pri kupnji nekog preparata zbog pakiranja i proizvode kupiti zbog njihovog sastava. Naučite što se doista nalazi u bočicama i što točno stavljate na svoju dragocjenu kožu.

Suočeni s izborom nekoliko sličnih proizvoda, uvijek se vodite popisom sastojaka. Provjerite ima li taj preparat ono što tražite. Predlažemo mali popis i objašnjenje osnovnih sastojaka u koje bi trebali biti upućeni.

Antioksidansi – sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala i štite kožu od negativnih utjecaja okoliša. Svakako potražite neke od ovih sastojaka: vitamin A (retinol), vitamin C (askorbunska kiselina), vitamin E (tocopherol), bio flavonid, cink, selen, lecitin isl.

Antiiritanti – umiruju kožu kod iritacije. Svakako odaberite aloe veru, zeleni čaj, kola ekstrakt, korijen likviricije, panthenol i sl.

UV filter – koji štite kožu od UV zraka, točnije od UVA i UVB zraka. Kvalitetni UVA filtri su avobenzon i Mexoryl-SX, dok su dobri UVB filtri Parsom MCX, oktil salicilat i oksibenzon Vaša dnevna krema mora obavezno imati UV filter.

Silikon – ponaša se kao ulje i koristi u 80 posto proizvoda za njegu tijela.

AHA/BHA kiseline – voćne kiseline koje vrše kemijski piling kože, što znači da uklanjaju površinski sloj mrtvih stanica. Alfa-kiseline to čine kontrolirano do određenog stupnja pa je njihova uporaba sigurna, dok beta-kiseline nemaju tu granicu. S njihovom aplikacijom treba pripaziti. AHA kiseline uljučuju glikoličnu i mliječnu kiselinu, dok je salicilna kiselina jedina vrsta BHA kiseline.

Koagulatori – sastojci koji kremi daju teksturu, viskoznost, stabilnost i razmazivost. Među najzastupljenijima su razna biljna ulja, ekstrakti algi, kakao maslac, lecitin i sl.

K. H.

 Prati nas na Viber Public Chatu!