Ljepota

Ljepota

Želite živjeti duže? Koristite stepenice, poručuju znanstvenici

Penjanje stepenicama može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti uključujući srčani udar, zatajenje srca i moždani udar.

Penjanje uz stepenice povezano je s 24 posto smanjenim rizikom od smrti iz bilo kojeg razloga i 39 posto manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani udar, zatajenje srca i moždani udar tijekom 14 godina.

Shutterstock

Kako sjedilačko ponašanje i povezani zdravstveni rizici postaju sve rašireniji, sve je veći imperativ istraživanja dostupnih i praktičnih strategija za smanjenje kardiovaskularnog rizika. Ova otkrića naglašavaju važnost promicanja svakodnevnih aktivnosti, čak i na radnom mjestu i kod kuće, kako bi se potaknuli zdraviji stilovi života, istaknuli su autori studije.

Podaci pokazuju da jedna od četiri odrasle osobe u svijetu ne zadovoljava preporučene razine tjelesne aktivnosti.

Shutterstock

Ako imate izbor ići stepenicama ili liftom, idite stepenicama jer će to pomoći vašem srcu. Čak i kratki naleti tjelesne aktivnosti imaju blagotvoran učinak na zdravlje, pa bi penjanje po stepenicama trebalo biti ostvariv cilj za integraciju u svakodnevnu rutinu. Naša je studija pokazala da što se više stepenica uspinje, to su veće koristi, rekla je dr. Sophie Paddock.

7 zabavnih aktivnosti koje zamjenjuju 10.000 koraka dnevno

Nalazi su predstavljeni na konferenciji o preventivnoj kardiologiji Europskog kardiološkog društva u Ateni, u Grčkoj.

Shutterstock

Prethodna studija pokazala je da jednostavne vježbe poput penjanja uz stepenice mogu pružiti ‘značajne’ dobrobiti za srce i mišiće.

Istraživači sa Sveučilišta McMaster u Kanadi otkrili su da je hodanje po stepenicama korisno bilo da osoba po njima hoda ili trči.

Nalazi zasebnog istraživanja sugeriraju da je ‘test stepenicama’ jednostavan način provjere zdravlja srca.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo