7 zabavnih aktivnosti koje zamjenjuju 10.000 koraka dnevno - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

7 zabavnih aktivnosti koje zamjenjuju 10.000 koraka dnevno

Izaberite neki alternativni način kretanja, ako vam je dosadilo hodati. Ovo su savjeti stručnjaka za jednakovrijedne ili čak bolje vježbe

Već neko se vrijeme spominje magična brojka od 10.000 koraka dnevno koja će vam pomoći da postanete fit i poboljšate svoje zdravlje smanjujući rizik od kroničnih bolesti. Međutim, ako vam to ne odgovara, a ipak redovito pokrećete tijelo na neki drugi način, s vremenom ćete početi viđati iste rezultate.

Stručnjaci za fitness kažu da postoji nekoliko zabavnih aktivnosti koje su izvrsna alternativa hodanju 10.000 koraka dnevno – i da biste ih možda više voljeli od svakodnevne šetnje. Za bestlifeonline podijelili su i koje su to:

Hodanje, plivanje, trčanje… Koje vježbe odabrati za smirenje menstrualnih grčeva?

1. Ples

Ako se volite kretati uz svoje omiljene melodije, ples može biti izvrsna alternativa hodanju na velike udaljenosti.

Ples nije samo zabava, već i odlično sagorijeva kalorije. Poboljšava ravnotežu, agilnost i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Plešite slobodno ili pratite video plesne vježbe. Ključ je neprestano biti u pokretu, objašnjava Andrew White, CPT, osobni trener i suosnivač Garage Gym Pro.

2. Sportovi s reketom

Ovo je još jedan uzbudljiv način da napravite ekvivalent od 10.000 koraka dnevno

Igre poput tenisa, skvoša ili badmintona izvrsni su načini da dođete do broja koraka. Možete ih igrati na razini intenziteta koja vam odgovara, to je društvena vježba koja će vam pomoći izgraditi odnose i trebat ćete puno koraka po terenu, kaže Caroline Grainger, ISSA certificirana osobna trenerica u Fitness Trainer.

Ako bi vam za hodanje od 10.000 koraka trebalo sat i pol do sat i 40 minuta, tenis koji zahtijeva stalno kretanje može vas dovesti brže do tog cilja. Podaci iz 2020. koje je objavio Fitbit (putem Runner’s World) pokazuju da sat vremena tenisa može generirati do 10.680 koraka.

3. Bicikliranje

Preporučuju i vožnju biciklom, bilo na sobnom ili vožnju na otvorenom.

Vježbanje nas čini sretnijima od novca 

Vožnja bicikla je izvrsna za izgradnju snage nogu, poboljšanje pokretljivosti zglobova i jačanje kardiovaskularne kondicije. Sat vožnje bicikla umjerenim tempom može se izjednačiti ili nadmašiti prednosti 10.000 koraka, kaže Andrew White.

Savjetuje održavanj ujednačenog tempa koji vam omogućuje da dišete nešto teže nego inače, ali da ipak možete razgovarati.

4. Igra s djecom

Svakodnevne aktivnosti poput igranja s djecom ili unucima također mogu poslužiti kao zamjena za 10.000 koraka dnevno – ako se održavate u pokretu.

Shutterstock

Loviti ih, podizati, igrati se s loptom ili čak penjati se s njima na igralištu odličan je način da uđete u korak, i provedete kvalitetno vrijeme s njima”, kaže Grainger.

Pokušajte se kretati barem sat vremena kako biste postigli optimalne rezultate.

5. HIIT trening

High intensity interval training, poznatiji kao HIIT, nije za svakoga, ali je vrlo učinkovit u podizanju forme.

Ako nemate puno vremena za postizanje svojih ciljeva vježbanja, White predlaže HIIT.

Treba li jesti prije ili poslije treninga? Ovo je ključno za dobar rezultat  

HIIT je učinkovit za brzo sagorijevanje kalorija, poboljšanje izdržljivosti i poticanje metabolizma. 20-minuta HIIT-a može biti jednako učinkovita kao puno dulje razdoblje hodanja, objašnjava.

Trener preporučuje kombiniranje kratkih nizova vježbi visokog intenziteta kao što su marinci, ‘penjanje na brdo’ ili skokovi iz čučnjeva s kratkim razdobljima odmora. Na primjer, dovršite 30 sekundi intenzivne aktivnosti nakon čega slijedi 30 sekundi odmora.

6. Plivanje

Shutterstock

Za još jednu vježbu za cijelo tijelo koja poboljšava snagu mišića, fleksibilnost i zdravlje kardiovaskularnog sustava, pokušajte plivati. Također je izvrsno za one koji imaju problema sa zglobovima.

Oko sat plivanja bit će ekvivalent 10.000 koraka. Koristite bilo koji stil i težite kontinuiranom plivanju s kratkim pauzama. Pokreti neka budu glatki i stabilni, savjetuje White.

7. Preskakanje užeta

Ovo je još jedan vrlo učinkovit oblik vježbanja. White kaže kako je izvrstan sagorjevač kalorija, koji u nekim slučajevima nadmašuje dobrobiti hodanja.

Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, koordinaciju i agilnost. Otprilike 10 minuta preskakanja užeta može se izjednačiti sa sagorijevanjem kalorija od oko 30 minuta brzog hodanja, kaže White.

Držeći krajeve užeta u razini kukova i laktove blizu bokova, okrećite zapešća kako biste zamahnuli uže i lagano skočili s tla tek toliko da vam uže sklizne ispod nogu. Osjetit ćete žar i dobrobiti u tren oka.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo