Homoseksualne mlade osobe sklonije su suicidu

zene-par-homoseksualnost-lezbijke

Stručnjaci već dulje vrijeme tvrde kako se mladi gay, lezbijke i biseksualci suočavaju s povećanim rizikom od problema s mentalnim zdravljem, uključujući suicidalne misli i pokušaje samoubojstva.

SamoubojstvoIpak, tim stručnjaka sa sveučilišta McGill iz Montreala zaključio je kako je spoznaja samog sebe kao osobe istospolne orijentacije, ključni rizični faktor, a ne, kako se do sada smatralo, samo seksualno ponašanje.

Stručnjaci su proveli anonimni upitnik na uzorku od gotovo 1,900 učenika iz 14 montrealskih srednjih škola. Rezultati su pokazali kako su mladi koji sebe percipiraju kao gay, lezbijke i biseksualce, ili oni koji nisu sigurni u svoju seksualnu orijentaciju, pod većim rizikom od pokušaja suicida.

No, oni mladi koji su imali istospolna iskustva, ali sebe percipiraju kao heteroseksualne osobe, nisu bili pod povećanim rizikom od suicida. Iznenađuje i činjenica, koju su potvrdila ranija istraživanja, kako većina mladih koji su imali istospolna iskustva ipak sebe percipira kao heteroseksualne osobe.

"Ovo je prva studija koja je razdvojila seksualno samospoznavanje od seksualne privlačnosti i ponašanja, kao rizičnih faktora za probleme s mentalnim zdravljem", rekao je jedan od autora studije, doktor Brett Thombs.

Depresija"Važno je napomenuti kako se većina osoba koje su imale istospolna iskustva ili ih povremeno privlače ljudi istog spola sebe ne doživljavaju kao homoseksualce. Takvi ispitanici nisu bili pod povećanim rizikom od samoubojstva, niti problema s mentalnim zdravljem", dodaje Thombs.

Stručnjaci kažu kako seksualna orijentacija ima tri različite komponente – prva je identifikacija, koja ovisi o društvu i okolini, druga je privlačnost ili maštanje, a treća je ponašanje. Prethodne studije nisu točno ukazivale koja od ove tri komponente povećava rizik od suicida kod mladih homoseksualne orijentacije. 

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry.

 D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!