Muškarci, krvare vam desni? Dvostruko ste skloniji impotenciji!

muskarac-krevet-depresija-impotencija-erektilna-disfunkcija1

Ozbiljne bolesti desni mogu uzrokovati erektilnu disfunkciju, tvrde stručnjaci koji su ustanovili kako su muškarci s krvarećim desnima više nego dvostruko skloni razvijanju erektilne disfunkcije.

Istraživači Sveučilišta Inonu iz Turske su objasnili ovu vezu: bakterije iz ustiju osoba koje boluju od bolesti desni mogu iz ustiju ući u krvotok. Tamo pogađaju krvne žile i arterije te uzrokuju njihovo okrutnjavanje i sužavanje, dovodeći do srčanih bolesti. Ovakvo djelovanje na krvne žile povisuje rizik od erektilne disfunkcije.

Tijelu je potrebna dobra opskrba krvlju kako bi se omogućila erekcija, a krvne žile u tom području su manje od onih, primjerice, u blizini srca, stoga se i prije začepe.

Turska studija, objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine, nije prva koja je ustanovila vezu između erektilne disfunkcije i bolesti srca. Sve je više ovakvih istraživanja koja naglašavaju kako je erektilna disfunkcija rani znak bolesti srca.

“Ako se muškarac izjasni da ima erektilnu disfunkciju, liječnik bi ga trebao pregledati za krvožilne bolesti. Trošak nije nikakav. Kada vas liječnik pita patite li od erektilne disfunkcije ili sami otkrijete taj podatak, možete si spasiti život”, savjetuje Andre Araujo, direktor epidemiologije Istraživačkih insituta New England.

Iako od erektilne disfunkcije obično obolijevaju muškaraci starijih od 65 godina, ona se nerijetko javlja 10 do 15 godina ranije kod muškaraca s dijabetesom. Erektilna disfunkcija zahvaća više od 300 milijuna muškaraca diljem svijeta u dobi između 40 i 70 godina.

Erektilna disfunkcija može signalizirati ozbiljnu bolest!

Impotencija je faktor rizika za bolesno srce

Erektilna disfunkcija predviđa srčane bolesti

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!