Najčešći uzroci smanjene seksualne želje

par-seks-umor-dosada-nesanica7

Široka lepeza tjelesnih, ali i psiholoških faktora mogu utjecati na slabljenje seksualne želje i rjeđu zainteresiranost za seks. Ne krivite jedno drugo, nego probajte zajedno naći rješenje.

1. Stres

S obzirom da je prisutan u većini trenutaka naše svakodnevice, teško je pred stresom zatvoriti vrata spavaće sobe. Često ova ubojica modernog života može upropastiti intimnost između partnera. Stres na radnom mjestu, držanje obitelji na okupu, kućanski poslovi, briga o bolesnim članovima obitelji... sve ovo može oslabiti libido.

Malim koracima zaboravite na stres!

Postoji mnogo jednostavnih, ali učinkovitih načina kojima možete istjerati većinu stresa iz svog života: provodite vrijeme s kućnim ljubimcem, vježbajte, hranom otjerajte stres, meditirajte, svaki dan posvetite 15 minuta samo sebi i slušajte umirujuću glazbu.

2. Problemi u vezi

Neriješeni sukobi ili problemi su na vrhu popisa ubojica strasti, pogotovo kada su u  pitanju žene. Dok se muškarci u situacijama poput svađe jednostavno isključe, žene traže emocionalnu potporu i ako ju ne dobe, neće stati sve dok partner ne ispravi svoju grešku. Loša ili nedovoljna komunikacija, nedostatak povjerenja, svađe oko uvijek istih problema mogu predstavljati prepreku intimnosti.

Ne dopustite odugovlačenje stresne situacije i razriješite ono što stoji između vas.

3. Lijekovi

Popis lijekova koji mogu oslabjeti libido je dugačak, a samo od nekih su antidepresivi, lijekovi za niži krvni tlak, antihistamini, neki oralni kontraceptivi, kemoterapija, lijekovi za AIDS, sintetički pogesteron-medroksiprogesteron itd.

Ponekad rješenje možete naći u promjeni doze, no u nekim je slučajevima potrebno prijeći na drugi lijek. Ništa nemojte poduzimati bez konzultacije s liječnikom.

4. Previše alkohola

Ponekad malo aklohola može djelovati kao afrodizijak i ojačati libido, međutim, bitna je umjerenost. Prevelika količina alkohola široko je poznata formula neuspjelog seksa, unatoč tome što su pijanim osobama nedostaje inhibicija. Razlog tome je što je piće odgovorno za otupljenje seksualne želje. Čak i ako alkohol ne smanji želju jednog partnera, drugoj trijeznoj osobi može ovo neće biti privlačno.

5. Uloga roditelja

Od samog rođenja bebe, roditelji mogu zaboraviti na san, a većinu svog vremena i pažnje posvećuju upravo mališanima. Tako stare uloge (bračnog druga ili partnera) moraju "podijeliti" s ulogom roditelja, što neće djelovati ohrabrujuće na seksualnu želju.

Probajte uloviti nešto vremena za jedno drugo dok vaša beba spava.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!