Četiri iznenađujuća izvora lošeg raspoloženja

zena-tuga-par-ljutnja-veza-svada-problem

Svi znamo kako svađe s kolegama ili partnerima, kašnjenja i vremenske neprilike mogu utjecati na naše raspoloženje. No, postoje neki faktori koji također mogu od nas načiniti "mrguda", a na koje nikada ne bismo posumnjali. Znate li o čemu se radi?

Otkrivamo četiri sabotera sreće na koje nikada ne biste pomislili, ali i jednostavne savjete kako im možete doskočiti.

Jaka sunčeva svjetlost

Žmirkanje dok nas jako sunčevo svjetlo obasjava pojačava osjećaj ljutnje i agresije za 44 posto, pokazali su rezultati jednog talijanskog istraživanja. Vaše raspoloženje i mišići lica su povezani, a način na koji spustite obrve i ukočite mišiće jagodica dok žmirkate slični su izrazu lica kada smo ljuti, objašnjava autorica studije, Daniele Marzoli. Stoga ovakav izraz lica "šalje" mozgu poruku o osjećaju iritacije. Jednostavno rješenje? Sunčane naočale, jer eliminiraju žmirkanje gotovo u potpunosti, a u procesu smiruju i vašu narav.

Vaši suradnici ili cimeri

Loše raspoloženje je zarazno, tvrdi se u istraživanju sveučilišta Notre Dame. Nakon samo tri mjeseca, studenti ispitanici koji su živjeli s pesimističnim cimerima preuzeli su isti stav i raspoloženje. Druga studija, koju je provelo sveučilište Harvard, također je utvrdila kako provođenje vremena s loše raspoloženim prijateljima ili suradnicima utječe na raspoloženje. Kako biste djelovali protiv ovog efekta, počastite suradnika kavom. Čak i ako ne podigne njegovo raspoloženje, vi ćete se osjećati bolje jer ste napravili nešto dobro.

Fotografije drugih ljudi na Facebooku

Od otprilike 350 korisnika Facebooka, njih devet posto osjećalo se ljuto i frustrirano ili oboje, nakon gledanja fotografija svojih prijatelja, otkrila je studija dva njemačka sveučilišta. I zadovoljstvo životom palo je za 15 posto kod osoba koje su gledale fotografije prijatelja, dodaju stručnjaci. Zašto? Objašnjenje je jednostavno – kada gledamo poznanike kako na tim slikama uživaju na udaljenim lokacijama, odmorima i finim večerama, pojačava se osjećaj usamljenosti, zavisti i jada. Rješenje? Počnite gledati svoje Facebook fotografije kako biste se prisjetili avantura i dobrih iskustava koje ste i sami imali.

Prazna boca ili čaša vode

Čak i najmanji znak dehidracije organizma "osušit" će i vaš smisao za humor, tvrdi se u istraživanju objavljenom u časopisu British Journal of Nutrition. Neovisno o tome vježbate li ili odmarate na kauču, što ste više dehidrirali, vaše raspoloženje više tone. Moguće je kako vaše tijelo detektira nedostatak tekućine i komunicira žeđ dijelu mozga koji regulira raspoloženje, što onda dovodi do nervoze. Niste sigurni jeste li popili dovoljno tekućine? Ako je vaš urin tamnije boje vjerojatno vam nedostaje tekućine, pa se pobrinite za adekvatnu dnevnu dozu i, slijedom toga, osmijeh na licu.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!