Noćne ptice teže prestaju pušiti

pusenje, cigareta

Baš kao što je vjerojatnije da puše, noćne su ptice kompliciraniji kandidati za prestanak pušenja u odnosu na jutarnje tipove.

Rezultati su ovo finskog istraživanja nad više od 23.000 parova blizanaca koji su bili praćeni kroz razdoblje od 30 godina. Oni koji su se opisali kao noćne ptice vjerojatno još i danas puše i imaju manje izglede prestanka pušenja u odnosu na jutarnje tipove osoba.

Ukupno je 30 posto ispitanika za sebe reklo da su jutarnji tipovi, a deset se posto izjasnilo kao noćne ptice (pospani ujutro, a budni po noći). Ustanovljeno je kako su noćni tipovi osoba u većoj mjeri pušili, a danas je ukupno 43 posto njih ovisno o cigaretama, u usporedbi s 27 posto jutarnjih tipova koji ne mogu živjeti bez cigarete.

Nikotin, koji je stimulans, često može držati osobe budnima po noći, smatra voditeljica studije, dr. Ulla Broms sa Sveučilišta u Helsinkiju. Međutim, veći su izgledi da se radi o tome što su noćne osobe sklonije iniciranju pušenja te se teško nose s pokušajima prestanka pušenja.

Noćni tip osobe više uživa u izlascima, druženju u kafićima i restoranima, gdje je do nedavno pušenje bilo dozvoljeno. Takva okruženja mogu "pojačati" naviku pušenja i jednako tako oslabjeti pokušaje ostavljanja cigareta, ističu istraživači.

Jednako tako, noćne su osobe sklonije ovisnosti i ponašanju koje za cilj ima užitak u odnosu na osobe koje preferiraju jutro. "Aspekti dopaminskog i opiodnog sustava mozga, koji su uključeni u ovisnost i traženje nagrada, moguće su povezani s tendencijom pušenja i karakterne crte noćne ptice", objasnila je stručnjakinja Broms.

Ako ste noćni tip i pokušavate zauvijek ugasiti cigaretu, Broms savjetuje promjenu navika spavanja. Pokušajte prije počinka poslušati koju pjesmu britanskih rokera Coldplay – u nedavnoj su anketi proglašeni za kreatore najboljih uspavanki.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!