Emocionalna inteligencija - odskočna daska za uspjeh u životu!

stres, ucenje, knjige, knjiznica, studentica

Pitanje čitatelja:

Poštovani,
čitatelji pišu jako lijepe komentare na Vaše kolumne pa se nadam da ćete i meni uspjeti pomoći.
Naime, imam sina u prvom razredu srednje škole. Uvijek je u osnovnoj bio odlikaš i nije imao poteškoća u školi, no u srednjoj je postao druga osoba. Iako još uvijek ima dobre ocjene, ponašanje mu se promijenilo. Puca po šavovima, bezvoljan je, u razredu ga učenici ne prihvaćaju, postaje agresivan, a često se povlači u sebe. U jednom navratu mi je školska psihologica rekla da je inteligentan, ali da treba usvojiti vještine emocionalne inteligencije. Zanima me što je točno to i može li se naučiti ili mogu li mu ja pomoći (iako puno radim i svjesna sam da mu ne posvećujem dovoljno vremena)?

Dragica K. (43), Zagreb

Odgovor prof. Borisa Blažinića

Poštovana,
stanje gospodarstva, brzina života i druge okolnosti zahtijevaju da radite više i dulje nego prije te Vam ostaje sve manje vremena za ono najvrednije - djecu.

Istraživanja pokazuju da su danas djeca sve više pod većim stresom:

deprimirana - visoka očekivanja (moraš biti najbolji...), frustrirana - sve veća kompeticija (samo najbolji uspijevaju...), nervoznija - pritisak preopširnog gradiva (sve je važno…), agresivnija - utjecaj vršnjaka (moraš se uklopiti...), zbunjenija - nužnost prilagodbe različitim stilovima nastavnika (moraš biti prilagodljiv...), otuđenija - stil života (moraš pratiti trendove...).

Danas se mnoštvo ljudi pita kako uspješno odgajati djecu? Koje vrijednosti im usaditi? Kako ih pripremiti na život? Zar ne bi bilo divno imati „upute za upotrebu“ koje garantiraju uspjeh?

Što nam garantira uspjeh u školi? Je li to formalno obrazovanje? Inteligencija? Brojna istraživanja su pokazala da je kvocijentom inteligencije, u najboljem slučaju, određeno 20 posto uspjeha u životu. Ono što čini preostalih 80 posto je upravo emocionalna inteligencija! To su umijeća upravljanja samim sobom i umijeća uspješne suradnje s drugima. One su nužne i odskočna daska za uspjeh u životu, no nažalost, ne uče se u školi. 

Istraživanja su pokazala kako je važno usvojiti te vještine što ranije jer učenici s visokom emocionalnom inteligencijom postižu bolji uspjeh u školi, lakše pronalaze posao, zadržavaju ga i postižu bolje uspjehe u njemu. Bolje uspijevaju u različitim područjima svog života – uspješniji su, zadovoljniji i sretniji.

Ukoliko želite da Vaše dijete: 

 • (p)ostane samopouzdanije, uspješnije i zadovoljnije u životu
 • bude motiviranije, ustrajnije i efikasnije
 • zna kako zadobiti poštovanje i naklonost drugih
 • zna kako se verbalno obraniti i zauzeti za sebe
 • odoli pritisku vršnjaka i nauči kako reći „ne“
 • utvrdi svoje potencijale, sposobnosti i osobne kvalitete

tada ga usmjerite na razvijanje vještina emocionalne inteligencije koje se obuhvaćaju:

 1. Samosvijest – uključuje poznavanje osobnih unutarnjih stanja, emocija, vrlina, nadarenosti, samopouzdanje
 2. Samosvladavanje – u kojoj mjeri smo sposobni kontrolirati i usmjeravati vlastite nagone, potencijale i strahove te koliko se uspješno možemo prilagoditi zbivanjima oko nas
 3. Motiviranost – opisuje u kojoj mjeri pokazujemo optimizam, inicijativu, težnju za postignućem i predanost ciljevima
 4. Empatija – uključuje svijest o tome koliko dobro možemo razumjeti emocije, potrebe i interese drugih ljudi
 5. Društvena umijeća – uključuje sposobnosti stvaranja željenih reakcija kod drugih (poput suradnje, timskog rada, utjecajnosti, stvaranje povezanosti i sl.)

Kao što je vidljivo, emocionalna inteligencija obuhvaća niz vještina i sposobnosti i, nažalost, Vam ne mogu dati konkretne upute što da učinite u samo jednom odgovoru. Ono što mogu jest preporučiti Vam Success Academy  S.U.P.E.R. 5 (za sva dodatna pitanja možete se javiti voditeljici projekta na mail: ana.celjak@iq-institut.hr ), jedinstven i hvalevrijedan program koji se provodi u nekim zagrebačkim srednjim školama, a bavi se upravom razvojem emocionalne inteligencije kod učenika srednjih škola. Učenici već od prvog razreda usvajaju alate i tehnike kojima se razvija njihova emocionalna inteligencija, odnosno usvajanje vještina na koji način se izboriti za svoje ideje i prezentirati ih drugima, brže i efikasnije rješavati probleme, samopouzdanije provoditi odluke, motivirati se i biti discipliraniji…

Dobra vijest je da se emocionalna inteligencija može naučiti, stoga usmjerite svoje dijete u usvajanje vještina emocionalne inteligencije! Uspjeh mu je zajamčen!

 Prati nas na Viber Public Chatu!