Pitaj Borisa! Na koji način ostvariti poslovno zadovoljstvo?

Zena, posao, dosada

Pitanje čitatelja

Poštovanje,
obožavatelj sam vaše kolumne na ordinacija.hr i mislim da biste mi mogli dosta pomoći u vezi mojeg problema.
Naime ja sam jedan od mnogih studenata koji je završio fakultet ekonomije i uzaludno pokušava pronaći posao zadnjih godinu dana. No moj problem je dublji od toga, a to je da mislim da sam pogriješio u odabiru studija i da sada idem prema načinu života i zaposlenju koje ne bih htio raditi u životu...

Moje pitanje je slijedeće:
kPostoji li neki način da identificiram samog sebe (da se pronađem) i usmjerim u daljnjem životu u ona područja u kojima bih pronašao zadovoljstvo i sreću obavljanja djelatnosti? Imam 26 godina i ozbiljno razmišljam čak možda i da upišem još koji fakultet ili dodatno obrazovanje, pa čak i suprotan ovome što sam do sada studirao.
 
Ne želim se jedan dan osjećati nesretan i dizati se svaki dan ujutro i ići na posao koji ne volim... znam da ne postoji idealan posao na svijetu ali ja bih samo htio sebe pronaći u nečemu kreativnom i zadovoljavajućem. Također, ne sviđa mi se ideja koju većina kolega prakticira da pronađe "bilo što" od posla za početak... više mi se sviđa ideja da tražim specifičan posao u području u kojem se vidim jednog dana.

Hvala i pozdrav,
Igor

Odgovor prof. Borisa Blažinića

Poštovani Igore,
vaše pitanje, siguran sam ukazuje na problem i dilemu s kojom se suočavaju mnogi mladi ljudi, koji kroz sam tijek studiranja nisu pronašli izazove koji potiču njihovo zanimanje i interes za osobnim usavršavanjem. Ono što je kod vas zanimljivo je činjenica da ste diplomirali na fakultetu za koji tvrdite da niste zainteresirani i da godinu dana bezuspješno pokušavate pronaći posao. Kao prvi korak savjetujem vam da odvojite žito od kukolja. Preispitajte iskreno svoje tvrdnje jer se pribojavam da su vam neuspjeli pokušaji  pronalaženja posla zasjenili interes za ekonomskim znanostima koji vas je vodio tijekom studiranja. U prilog tome ide i činjenica da mnogi studenti kada se suoče s krivim izborom zanimanja odustaju tijekom studiranja, a rijetki su oni koji imaju volje i snage da studij za koji nisu zainteresirani privedu kraju. Osim toga ekonomske znanosti (niste mi naveli smjer) su dobra podloga za razvijanje osobne karijere u različitim pravcima, pa bi po meni zaokret u planiranju vaše karijere trebao ići prema nekom specifičnom poslijediplomskom obrazovanju, a ne promjeni studija.

kOsobno mislim da nije važna definicija idealnog posla koliko je važna naša osobna percepcija što mi smatramo idealnim poslom. Po meni idealan posao je onaj posao za koji imate talenta, koji vas motivira i kroz koji se možete afirmirati kao osoba. Drugim riječima kada radite ono što volite, onda zapravo ne radite već se zabavljate radeći. Postižete najveću učinkovitost i uživate na putu prema uspjehu. Slažem se s vama da se čovjek ne treba zadovoljavati s postojećim u izboru posla, već da je opravdano tragati za onim poslom, koji će vam omogućiti da se osjećate zadovoljno i sretno.

Kako vam se sviđa ideja da tragate za nekim specifičnim poslom u kojem se vidite jednoga dana, nadam se da vam sljedeći koraci mogu pomoći na tom putu.

1. Definirajte svoju viziju i svoju misiju

Napravite to bez opterećenja na razini svojih iskrenih želja. Odgovorite sami sebi.
Što želim biti? Što želim raditi? Kako se vidim za 2, 5, 10 godina?
I ono što je važno, kada svojoj mašti pustite na volju, odgovorite sebi: Zašto to želim raditi?   

2. Napravite osobnu SWOT analizu

Važno je da napravite objektivnu samoprocjenu. Možete je napraviti sami, a možete se za pomoć obratiti i ljudima koji vas dobro poznaju. Prvo utvrdite svoje osobne snage tako da istaknete koji talent imate, koje vas osobne karakteristike krase, kojim stručnim znanjima vladate i kojim umijećima i tehnikama se dobro služite. Zatim se osvrnite ne svoje slabosti. Nemojte ih tretirati manama, to su područja kojima do sada niste uspjeli ovladati. Nakon toga objektivno procijenite koje vam mogućnosti sada stoje na raspolaganju i za svaku mogućnost procijenite postoje li neki opravdani faktori koji bi mogli stvoriti ograničenja, prepreke u realizaciji tih mogućnosti.
SWOT analiza
ima za cilj da postanete svjesni svih elemenata koji vam izgrađuju samopouzdanje i svih mogućnosti koje se pred vama nalaze. Diploma sama po sebi nije presudni faktor u razvijanu karijere. Možda među svojim snagama otkrijete pravo bogatstvo koje možete kapitalizirati u razvoju karijere.

3. Napravite plan razvoja svoje karijere

kU izradi ovoga plana važno je da vam ideja vodilja bude vaša vizija. Ako ste odlučili i postoje mogućnosti da nastavite obrazovanje ona izradite plan A, a ako ustrajete u traženju posla onda pripremite plan B.
Izrada dva odvojena plana vam omogućava da u datim okolnostima napravite različite kombinacije.
U planovima morate razraditi svoje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve.Vodite se načelom da dva ili više kratkoročnih ciljeva realiziraju jedan srednjoročni cilj. Kao niz malih koraka koji zajedno čine planiranu dionicu.

4. Resursi za realizaciju planova

Bez obzira za koju opciju ste se odlučili morate popisati sve resurse koji vam stoje na raspolaganju i koje možete iskoristiti pri ostvarenju vašega plana. Nemojte zazirati od toga da potražite pomoć obitelji, prijatelja, stručnih osoba, institucija koje vam stoje na raspolaganju. Važno je da budete proaktivni, uporni i da ne odustajete.
Kaže se da ne postoje lijeni ljudi, postoje samo neatraktivni ciljevi.
Krenite u akciju jer znanje bez akcije je samo frustracija.

 Prati nas na Viber Public Chatu!