O siru možete biti ovisni kao o teškim drogama

Shutterstock 343034981sir

U siru se nalazi kemikalija koju sadrže i vrlo jake droge, otkrili su znanstvenici

Tim istraživača bavio se određenim namirnicama koje uzrokuju ovisnosti više od nekih drugi. Koristili su ljestvicu ovisnosti o hrani s Yalea. Napravljena je kako bi mjerila koliko ljudi žude za nekim namirnicama i utvrdili da je sir u vrhu ljestvice i sve to zbog kazeina. Naziv kazein potiče od latinske riječi caseus što znači sir, jer je on supstanca čijim se zgrušavanjem omogućava proizvodnja sira. 

Na mozak utječe kao droga

Nalazi se i u drugim mliječnim proizvodima, a utječe na iste receptore u mozgu kao i opijati, a sve je povezano s ovisnošću.

Ljupka Gojić Mikić ovih 5 zdravih navika nikada ne preskače!

Autori istraživanja otkrili su i da je prerađena hrana povezana s ovisničkim ponašanjem, a masnu hranu najteže ćete izbaciti iz prehrane iz istog razloga. 

U istraživanju je sudjelovalo 120 studenata koji su na Yaleovoj ljestvici morali izabrati između 35 namirnica koje imaju različite nutritivne vrijednosti. 

Drugi dio istraživanja uključivao je 384 osobe kojima su istraživači dali te namirnice, ali bez hijerarhijskog redoslijeda i tražili ih da izaberu omiljene. 

Masna hrana povezana je s problematičnim navikama prehrane bez obzira na to jesu li ispitanici ovisni o hrani. 

Sir je u mozgu kod velikoj broja ispitanika koji pokazuju simptome ovisnosti o hrani "potaknuo" sve one receptore na koje utječe i droga. 

Za zdravlje i prevenciju bolesti ovih 6 namirnica je dobro jesti što češće

Foto: Shutterstock

N.C.

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!