Psiha

Psiha

Što je to halal hrana?

Foto: Shutterstock

Pojam halal na arapskom znači „dozvoljeno“, odnosno „legalno“, a koristi se za hranu i piće koji su dopušteni pripadnicima islamske religije, odnosno muslimanima.

U zadnjih je nekoliko godina kontrola halal hrane u Europi postala jača nego ikad, a u Hrvatskoj je sredinom 2015. najavljeno kako će Agrokor otvorit klaonicu koja će raditi po halal certifikatu, a Podravka je još 2014. godine dobila isti certifikat.

Pojam halal na arapskom znači „dozvoljeno“, odnosno „legalno“, a koristi se za hranu i piće koji su dopušteni pripadnicima islamske religije, odnosno muslimanima. Suprotno od halal hrane, tj. kada se radi o onoj nedopuštenoj hrani i nedopuštenom piću – naziva se haram. Je li nešto haram ili halal ovisi o načinu na koji je hrana pripremljena i obrađena, pa je na primjer, priprema rižota sa vinom haram, dok su isti taj obrok bez vina – halal.

Inače je halal hrana dostupna na svim područjima svijeta, a također je prihvatljiva za sve životne dobi i za pripadnike drugih religija, kao što su i sve namirnice zdravstveno ispravne.

No, postoje i oni prehrambeni proizvodi čija je konzumacija potpuno nedopuštena, a to je najprije svinjetina, alkohol i proizvodi pripremljeni od krvi životinja. Nije dopuštena krivo zaklana životinja, odnosno ona životinja koja nije zaklana na šerijatski način, a izgledom se može primjetiti o kojem se mesu radi.

Meso koje se ne smije konzumirati na bilo koji način su:

  • svinja i vepar
  • psi i životinje mesožderi, poput medvjeda i lavova
  • ptice grabljivice, kao što je sokol
  • štetočine kao što je štakor ili škorpion
  • „životinje“, odnosno kukce koje je zabranjeno ubijati prema islamu – mrave, pčele
  • „životinje“, odnosno kukce koji se smatraju odvratnima poput muha i crva
  • životinje, tj. reptile koji žive i na obali i u vodi, kao što su žabe i krokodili
  • mule i domaće magarce
  • sve otrovne i opasne morske životinje

Namirnice koje se ne smiju konzumirati:

  • žitarice pripremljene s haram namirnicama, poput alkohola, masti i životinjskog sala
  • ekstrakt vanilije jer se priprema koristeći alkohol
  • želatina jer je najčešće svinjskog porijekla
  • glicerol, mono i diaciglicerol jer su najčešće životinjskog porijekla

Potrošači halal hrane moraju biti upoznati s porijeklom dodataka namirnicama kako bi znali mogu li je konzumirati

Osim toga, zabranjeni su i oni proizvodi koji su tijekom transporta i skladištenja mogli biti u doticaju s zabranjenim namirnicama. Kako bi restoran ili prehrambena tvrtka dobili halal certifikat, moraju se posebno osvrniti i na pripremanje hrane, jer se za pripremu halal hrane trebaju koristiti posebne posude, lonci i pribor kako se halal hrana ne bi kontaminirala. U Hrvatskoj, halal certifikat može se dobiti od Centra za certificiranje halal kvalitete koju je 2010. pokrenula Islamska zajednica u Hrvatskoj.

Znate li tko su fleksitarijanci?

Izaberite i jedno od 5 najzdravijih dijeta za 2016.!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo