Ovisnici o internetu su depresivni

posao laptop

Stručnjaci još uvijek nisu sigurni uzrokuje li internet depresiju ili su depresivne osobe sklonije surfanju.

Psiholozi Sveučilišta u Leedsu su ustanovili kako neki korisnici interneta razviju kompulzivne online navike koje zamijene društvenu interakciju u stvarnom svijetu (offline) i priklone se chatovima i društvenim mrežama u virtualnom svijetu.

"Ovo istraživanje podupire nagađanja prema kojima je pretjerana angažiranost na internetu, koja služi zamjeni normalnih društvenih funkcija, moguće povezana s psihološkim poremećajima poput depresije i ovisnosti", tvrdi autorica istraživanja Catriona Morrison, dodajući kako ovakvo ovisničko surfanje može imati ozbiljne posljedice za psihičko zdravlje.

Uloga interneta je velika u našim životima, stoga je logično postaviti pitanje što je nastalo prvo – kokoš ili jaje? Kokoš je u ovom slučaju internet, a jaje je depresija.

Britanski su istraživači sveobuhvatnom studijom analizirali korištenje interneta i razinu depresije kod preko 1.300 Britanaca starih između 16 i 51 godine. Zaključili su kako je 1,2 posto ovisno o internetu. Što su dulje boravili red računalom, to su bili depresivniji, točnije pet puta više nego korisnici interneta koji nisu ovisni, tvrde istraživači čiji je rad objavljen u časopisu Psychopathology.

Ovi su ovisnici provodili proporcionalno više vremena surfajući stranicama sa seksualnim sadržajem, kockanjem i društvenim mrežama. Kod njih je također zabilježena veća prisutnost umjerene do teške depresije nego kod "normalnih" korisnika interneta (onih koji nisu ovisnic).

"Pretjerano korištenje interneta je povezano s depresijom, ali ne znamo što je nastalo prije – jesu li depresivne osobe privučene internetu ili uzrokuje li internet depresiju", otvorena je bila Morrison. Međutim, stručnjaci tvrde kako je vrlo jasno da pretjerano provođenje vremena na internetu može biti znak depresivnih sklonosti kod određene podskupine ljudi.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!