Ovo su jedini savjeti za putovanje bez brige koji će vam trebati

Putovanje stvari kofer sunčane naočale odmor shutterstock 374838787

Sunce i ljeto mame nas na putovanja. Kratka ili dugačka putovanja su izazov za tijelo.

Prvo iz ugodno klimatiziranog prostora izlazimo na vrućinu, sunce nas pritisne i počinjemo se znojiti, pogledom tražimo hlad i teško dišemo. Važno je da ljeti nosimo šešire, šilt kape ili suncobran kako bi zaštitili glavu i oči od prejakog sunca ili sjaja koje izbjegavamo škiljeći.

Osobe sklone ljetnim pjegama na rukama ili imaju jako promijenjenu cirkulaciju obavezno nose rukavice da zaštite kožu od oštećenja ili jagodice od ozljeda.

Voda koju se pomalo konzumira cijelim putovanjem neizostavan je dio prtljage. Naglašavam voda, jer konzumacija obojenih ili slatkih napitaka stvara dodatnu potrebu za slatkim ili dodatnom tekućinom pa nam neće koristiti za osvježenje. Netko tijekom vožnje ima običaj konzumirati kavu, ali uz nju je nužno piti vodu, možda i energetske napitke, no oni žude za ledom i dodatnim pijenjem jer i oni sadrže tvari za ovisnost.

Lagana prozračna odjeća trebala bi pokrivati kožu na svim mjestima kojima dodirujemo sjedalo; dakle na donjem dijelu tijela lagane duge hlače ili suknja, a gore pokrivena leđa i nadlaktice kojima se oslanjamo.

Uz sve to obuća je najvažniji faktor ljeti. Lagane sandale koje imaju malo povišen oslonac pete i remenčićem su pričvršćene uz nogu najbolji su izbor. Daju prozračnost, ali i stabilnost stopalu pa nema potrebe vući za sobom klompe ili loviti po kamenju japanke koje klize u svim smjerovima.

Vježbanje na putu

Ipak, kada ste u nekom prijevoznom sredstvu, a ne vozite, možete vježbati cijelim putem i zabaviti se na sjedalu. Započnite sa prstićima na stopalu i pokušajte po podlozi širiti i spajati prste. Učinite to nekoliko puta s obje noge. Potrudite se da odmaknete palac od prstiju a da ga ne podižete u zrak. Oslonite se petom i jako podignite prste nogu u zrak, zatim ih čvrsto savinite pod stopalo. Ponovite sve zadatke nekoliko puta i ne odustajte ako ne možete od prve izvesti pokret. Tijekom duge vožnje možda i uspijete ako budete pokušavali opet.

Pokušajte cijelo stopalo podvući pod stolac i osloniti se gornjim dijelom stopala o podlogu tako da vam se ispruže ne samo prsti već i gležanj - istegnite i vanjski dio gležnja tako da pritisnete malim prstom i vanjskom stranom stopala dolje o podlogu. Pokušajte istegnuti i unutarnju stranu stopala tako da pritisčete palcem i unutarnjom stranom stopala o podlogu. Ako imate imalo natečena stopala ove vježbe će vam pomoći da ih razgibate i smanjite oteklinu. Za kraj vrtite stopalima onako u zraku u svim smjerovima i osigurali ste lak izlazak iz auta ili broda nakon dugog putovanja.

Sretan put!

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!