Stoj na glavi: rušenje jedne zablude

joga vjezbanje istezanje

Razne varijante stoja na glavi imaju niz pozitivnih učinaka; od poboljšanja funkcija mozga zbog većeg priljeva kisikom obogaćene krvi, preko pojačane cirkulacije u probavnom sustavu do boljeg tena i sna.

Časopis "Yoga Life" svojedobno je temeljem ankete među totalno neupućenima sačinio sliku tipičnog jogija kao čovjeka koji "ne jede meso, spava na čavlima, odriče se seksa i dubi na glavi". Profesor William Brian duhovito je zaključio da je konstatacija glede mesa točna, da je seks ionako teško izvediv u krevetu sa čavlima, a da je stoj na glavi izmišljen smo zato da bi razuman čovjek na vrijeme odustao od bavljenja jogom.

Vjerojatno još od vremena Travenove knjige i kultnog filma "Pobuna vješanih", u kojem neposlušne seljake kažnjavaju vješanjem naglavačke, na Zapadu je obrnuti položaj tijela sinonim nečega pogubnog i nezdravog. Koje li zablude!

Nevjerojatni učinci

Istraživanja su odavno su potvrdila jogijske teorije da razne varijante stoja na glavi imaju niz pozitivnih učinaka: poboljšanje funkcija mozga zbog većeg priljeva kisikom obogaćene krvi, olakšan rad srca (bez ubrzanog pulsa i povećanja tlaka), stimuliranje potpunog izdisaja i čišćenja pluća. Nadalje, obrnuti položaj tijela stimulira pojačanu cirkulaciju u probavnom sustavu, a poboljšava i peristaltičke kontrakcije želuca. Ankete ukazuju i na umanjenje problema neredovitih i bolnih mjesečnica, bolju cirkulaciju u očima (bez povećanja tlaka) te poboljšanu mentalnu koncentraciju, bolji ten i zdraviji san. Praksa pokazuje i osjetno prokrvljavanje grla i glasnica te dublji glas nakon izvođenja vježbe. Anegdota kaže da je francuski koncertni pjevač Marcel Brondani to i praktično dokazao, no pri izvođenju vježbe istegnuo je mišiće leđa, pa je cijeli jedan koncert otpjevao savijen ustranu pod kutom od 45 stupnjeva?!

Inače, za samu vježbu je najvažniji oslonac: glava i dlanovi moraju činiti gotovo istostraničan trokut. Potom se polako koljena postave na laktove, a potkoljenice odignu od poda i u tom položaju ostaje se nekoliko minuta uz mirno disanje.

 Prati nas na Viber Public Chatu!