Supernamirnice su one namirnice koje iznimno pogoduju zdravlju našeg organizma, a neke od njih posebno čuvaju zdravlje bubrega. Uključivanje ovih supernamirnica posebno se predlaže osobama koje već imaju neka oboljenja bubrega, poput kronične bubrežne bolesti.
Kako je kod osoba s kroničnom bubrežnom bolesti otežana normalna funkcija bubrega, bitno je prilagoditi unos pojedine hrane, a primarno je potrebno paziti na adekvatan unos bjelančevina, soli i tekućine. – savjetovala je nutriconistica Diana Gluhak.
Čar supernamirnica leži u tome što one sadrže antioksidanse koji neutraliziraju učinak slobodnih radikala, za koje se vjeruje da su uzročnici mnogih kroničnih bolesti, poput srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti te raka.
Antioksidansi i slobodni radikali – što čine našem tijelu?
1. Crvena paprika
Crvena paprika će dati poseban okus svakom vašem obroku, a odličan su izvor vitamina C, A, kao i B6, folne kiseline i vlakana. S druge strane, skoro pa i ne sadrže kalij, iako je on vrlo važan za naš organizam, jedna od funkcija bubrega je da izbacuje višak kalija iz tijela, a ako bubrezi ne funkcioniraju dobro, višak kalija se neće izbaciti i može prouzročiti probleme poput nepravilnih otkucaja srca, kao i srčanog infarkta.
Crvena paprika sadrži i antioksidans likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida. Za likopen se smatra da nastupa preventivno od raka, odnosno da sprječava maligne transformacije stanica, a nalazi se još i u rajčici.
Crvenu papriku možete jesti sirove u salatama, a mogu se i lagano dinstati ili staviti na roštilj za ručak.
2. Crveni luk
Iako nas često zna rasplakat, crveni luk ipak je namirnica koju trebamo što više koristiti u svojoj prehrani. Osim što ima malu količinu kalija, također je izvrstan izvor flavonoida, točnije kvercetina, snažnog antioksidansa koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja, kao i što ima i antikancerogeno djelovanje. Uz ovo sve, crveni luk sadrži i krom, koji asistira u održavanju normalnih razina glukoze.
Osim sirov u salatama i na sendvičima, crveni luk možeete i karamelizirati, skuhati i ispeći…
3. Kupus
Kupus je odličan izvor vitamina K i C, a kao i crvena paprika sadrži i zavidnu količinu vitamina B6, folne kiseline i vlakana. Također ima mali udio kalija, što ga čini posebno adekvatnim za održavanje vašeg zdravlja. U kupusu se još nalaze fitokemikalije, nutrijenti koje daju različite boje voću i povrću, a koje razdvajaju slobodne radikale, te, slično kao lipoken, smanjuju rizik od razvoja kroničnih bolesti.
Dodajte kupus salati, a možete ga i skuhati na pari, u vodi te poslužiti kao prilog.
4. Cvjetača
Ukusna cvjetača u sebi ima veliku količinu vitamina C, folata i dijetalnih vlakana. Osim toga, cvjetača obiluje sumpornim tvarima zvanim sulforani koji imaju zaštitni učinak od kancerogenih procesa. Uz to, sadrže indole, koji su skupina fitokemikalija, te glukozoinolate i tiocijanate – sastojke koji pomažu jetri da da neutralizira toksične materije u organizmu.
Cvjetača je vrlo zahvalna za kuhanje, a možete ju pripremiti na pari, skuhati u vrućoj vodi, ispeći u pećnici, a možete pripremiti i pire od cvjetače.
5. Češnjak
Češnjak je poznat kao namirnica koja smanjuje upalne procese, kao i koja smanjuje rizik od zgrušavanja krvi. Osobama s bubrežnim oboljenjima predlaže se koristiti prah češnjaka umjesto svježeg jer se tako umanjuje količina kalija u njemu.
Kao i cvjetača, češnjak je također vrlo zahvalan za pripremu, a svojim će okusom obogatiti svaki vaš obrok.
6. Brusnica
Brusnica je poznata kao idealna namirnica kad su u pitanju urinarne infekcije, a na sličan način mogu pomoći i u probavnom traktu i samim time i bubrezima.
Osim sok od brusnice, pokušajte ih u svoju prehranu ubaciti i osušene brusnice ili ih dodati za doručak u tanjur zubene kaše.
7. Jabuke
Jabuka na dan, doktor iz kuće van – nije samo izreka koju su govorili stari ljudi, jer jabuke smanjuju kolesterol, preveniraju zatvor, ali i štite od srčanih oboljenja. Osim toga, jabuke su bogate vlaknima, kao i što imaju protuupalna svojstva.
Osim što mogu biti ukusna i hrsakva zdrava grickalica, jabuke također možete ispeći, pripremiti pitu od jabuka, iscijediti svježi sok od jabuka, a dat će zanimljivu notu vašim salatama.
8. Borovnica
Ono što borovnici daje ljubičastu boju, vama će očuvati zdravlje – a radi se o antocijaninu, fitonutrijentu i antokisdansu koji čuva krvožilni sustav od raznih upala i oštećenja, a smanjuje rizik i od dijabetesa i pretilosti. Uz to, u borovnici se može pronaći velika količina magnezija, vlakana i vitamina C koji djeluju protuupalno.
Kao i brusnicu, i borovnice možete dodati svojoj zdjelici tijekom doručka, pomiješati s grčkim jogurtom ili pripremiti niskokalorični kolač s borovnicom.
9. Bjelanjak
Bjelanjak sadrži čiste i kvalitetne proteine s esencijalnim aminokiselinama, a sadrže manje fosfora od drugih izvora proteina, poput onih mesnih.
Možete pripremiti omlet od bjeljanjaka ili ih čak dodati u salate, poput one s tunom.
10. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je temelj mediteranske prehrane, a istraživanja su pokazala da one zemlje u kojima je mediteranska prehrana uobičajne, ima zdravije stanovnike – odnosno manje slučajeva srčanih oboljenja i slučajeva raka. Maslinovo ulje je najvjerojatnije namirnica najzaslužnija za to – ono sadrži oleinsku kiselinu, koja ima protuupalna djelovanja.
Maslinovo ulje se svakako preporučuje kao glavni izvor masnoća od raznih stručnjaka, od doktora do nutricionista, a možete ga jesti i sirovog kao umak za kruh, kao marinadu za povrće i meso, ali i kao dresing za salatu.
Pogledajte i kako pravilnom prehranom doći do zdravlja bubrega, a saznajte i koja hrana povećava rizik od pojave bubrežnih kamenaca!
Foto: Shutterstock
G.H.