Repa: glavna namirnica ljekarne naših baka

Repa shutterstock

Da se lijekovi koje su nam bake davale katkada pokažu kao najučinkovitiji - nije tajna. Stoga, u vrijeme kada je sezona repe svakako bismo se trebali podsjetiti svih dobrobiti koje ona nosi u sebi.

Ova biljka koja spada u biljnu porodicu kupusnjača iznimno je nutritivno bogata namirnica. I listovi i sam korijen biljke od davnina se koristi u narodnoj medicini što ne čudi s obzirom da je repa prepuna vitamina C i A, željeza, kalcija, bakra i sl. Osim toga, odličan je saveznik i u borbi s viškom kilograma budući da može biti izvrstan antioksidans.

Kako nam repa može pomoći?

Repa je odličan lijek za mnoge bolesti. Jedna od njih je i bronhitis. Naime, pire od repe kuhan u mlijeku (najbolje kozjem) koristio se za ublažavanje simptoma bronhitisa. Osim toga, juha od repe, po receptu naših baka, itekako će nam dobro doći ako imamo problema s bolesnim plućima, prehladom, ali i bilo kojim drugim problemom vezanim za dišne organe.

Prednost ove namirnice je ta što se može koristiti i iznutra i izvana. Kada je riječ o prvom načinu korištenja, često je pitanje kako konzumirati repu? Navikli smo je konzumirati u juhama, ali ona se može jesti i ukiseljena ili sirova.

Moguće je napraviti i sok od repe koji je prije bio jedan od glavnih prirodnih lijekova za čir na želucu.

Vanjski čirevi, ali i bilo koje druge kožne tegobe kao što su rane, ozebline i sl. mogu se tretirati oblozima od repe. Sve što trebate je zgnječiti repu s kruhom i mlijekom i staviti na bolno mjesto. Repa je odlična u pročišćavanju i dezinficiranju.

Ovaj sirup liječi prehladu, kašalj, bronhitis, astmu... Isprobajte ga!

Foto: Shutterstock

J. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!