Kandidiaza – bolest modernog doba

Jogurt

Zbog različitosti težine i vrste simptoma, teško je procijeniti koliki broj osoba ima infekciju kandidom, ali statistika pokazuje da svaka treća osoba u zapadnim zemljama ima ili je imala neki parazitski oblik kandide.

Postoji mnogo vrsta gljivica koje žive u našem probavnom traktu i kod žena u rodnici, koje se u određenim okolnostima (kao npr. kod bakterijske neravnoteže nakon kure antibioticima) mogu pretvoriti u agresivnu formu i dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Moderni stil života, brza hrana, pretjerani unosa šećera i bijelog brašna, stres, rutinsko prepisivanje antibiotika, kontracepcijske pilule, itd. mogu dovesti do infekcije patogenim oblicima gljivica koji uzrokuju mnoge kronične poremećaje u tijelu. Najčešće dolazi do infekcije gljivicom candida albicans koja napada kožu, nokte te oralnu, vaginalnu, urinarnu i analnu sluznicu.

Prisutnost kandide može se dijagnosticirati uz pomoć testova stolice, pljuvačke, krvi ili urina. Ovisno o laboratoriju, može se izvršiti analiza stolice na gljivice, analiza pljuvačke ili krvi na antitijela (IgG i IgA) na kandidu ili analiza urina koja pokazuje prisustvo gljivica (yeast/fungal dysbiosis markers).

Koji su simptomi infekcije kandidom (gljivicama)?

Najučestaliji simptomi kod infekcije gljivicama su: snažna želja za slatkom hranom, kruhom, tjesteninom i sl., loš zadah iz usta, bijele naslage na jeziku, plinovi i napuhanost u trbuhu za vrijeme i nakon jela, osjećaj prezasićenosti, infekcije i upale, česte prehlade, alergije ili preosjetljivost, suha sluznica, suha koža i ekcem, problemi s koncentracijom, kronični umor, česte glavobolje, poremećena razina šećera u krvi, promjene raspoloženja, pms, hladne ruke i stopala, hemoroidi, proljev ili zatvor, vaginalna infekcija/bol, svrbež, iscjedak iz rodnice.

Zbog različitosti težine i vrste simptoma, teško je procijeniti koliki broj osoba ima infekciju kandidom, ali statistika pokazuje da svaka treća osoba u zapadnim zemljama ima ili je imala neki parazitski oblik kandide.

Najčešći uzroci infekcije kandidom su: pretjerani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom, kure antibiotika, korištenje antibebi pilula, terapije kortizonom, hormonalne promjene. Svi ovi faktori mogu narušiti osjetljivu ravnotežu između dobrih i loših mikroorganizama u crijevnoj flori, što lako dovodi do infekcija. Ova neravnoteža negativno utječe na zaštitnu funkciju crijevne flore i time oslabljuje prirodnu otpornost organizma prema bolestima.

Antikandida program

Infekcije kandidom možete se riješiti na način da radikalno promijenite način prehrane i nekoliko mjeseci držite strogu dijetu. Gljivice se hrane ugljikohidratima: glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, pa je zato najvažnije ograničiti unos ugljikohidrata. Ovo nije dijeta koja ograničava količinu hrane, već samo vrstu hrane. Nemojte nikako hodati okolo gladni! Jedite kad ste gladni i jedite koliko treba da se zasitite.

  • naročito je važno jesti puno češnjaka, obavezno uz svaki obrok
  • domaći kefir, po mogućnosti od domaćeg mlijeka (kravljeg ili kozjeg) uzimajte više puta u tijeku dana po jednu šalicu
  • kokosovo ulje je odlično protiv gljivica kao i za jačanje imuniteta, uzimajte ga dvije-četiri žlice na dan
  • mesne juhe su obavezne, kao i domaće kiselo zelje

Počnite s uzimanjem antifugalnih pripravaka kao što je ekstrakt sjemenki grejpa. Uzimajte dodatak vlakana za čišćenje crijeva u obliku dvije žlice svježe samljevenih sjemenki lana s najmanje tri decilitra vode. Kad su najgori simptomi popustili, počnite s uzimanjem probiotika kako biste potpomogli stvaranje zdrave crijevne flore (u obliku tableta, praška, domaćeg kiselog kupusa, kefira).

Povremeno uzimajte pripravke za jačanje imuniteta kao što su ehinaceja, Taheebo ili crni kim.

Nakon dijete i obavljenih testova pomalo vraćajte zdrave namirnice u prehranu: korjenasto povrće, voće, orašaste plodove, mliječne proizvode.

Bilo bi najbolje da smanjite unos namirnica od žitarica, a šećer i bijelo brašno svakako izbacite zauvijek.

Kandida

 

k
Autorica teksta:

Meri Filipović, mag. nutricionizma

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!