Kokosovo ulje i maslac dodavajte uz namirnice niskog glikemijskog indeksa: neškrobasto povrće i većinu voća te proteinske namirnice ili pak konzumirajte kao samo; kao dio programa dijetoterapije.
Ljudi vole čarobne namirnice, a još više im vole nadjenuti naziv “supernamirnica”. Tako je i s kokosovim uljem i kokosovim maslacem. To je uistinu vrlo zanimljiv prirodan proizvod, odnosno dio ove sjajne biljne namirnice, no potrebno ju je sagledati u kontekstu nutritivnog sastava. Činjenice su sljedeće: kokosovo ulje i maslac je obzirom na nutritivni profil 100 posto lipidnog sastava, ne sadrži ni ugljikohidrate ni proteine.
Sto grama kokosovog ulja ima između 820 i 900 kcal.
Samim time, možemo reći kako kokosovo ulje ima visok energetski sadržaj, no osam do desetak posto manje nego usporedive masti dugog lanca. Naime, pogledamo li strukturu kokosovog ulja, profil masnih kiselina uistinu je zasićenog tipa, no one su dominantno iz skupine takozvanih masnih kiselina srednje dugačkog lanca. Većinu masti koje unosimo prehranom, kemijskim tipom su dugih lanaca. Kokosovo ulje sadrži velikim dijelom tzv. laurinsku kiselinu s 12 ugljikovih atoma iz navedene skupine srednje dugačkih masnih kiselina. Neke studije pokazale su kako upravo ovaj tip masnih kiselina posjeduje antimikrobno i antifungalno djelovanje.
Kokosovo ulje kao izvor energije
Lanci masnih kiselina srednje veličine, poput laurinske kiseline u kokosovom ulju, brže se metaboliziraju, bez potrebnih „nosača“ prolaze membranu mitohondrija i učinkovitije bivaju iskorišteni kao izvor energije. Rezultat ubrzane metabolizacije je brže dostupna energija za mišiće i organe nego u slučajevima kada se unose masti dominantno ili isključivo iz oblika dugih lanaca masnih kiselina (npr. suncokretovo, sojino, biljno ulje). Neke su studije, pak, pokazale da potiču proces termogeneze, odnosno proces oslobađanja topline, vrlo bitan kod mršavljenja.
Unatoč svemu, maslinovo ulje sa svojim polifenolima i oleinskom masnom kiselinom, orašasti plodovi i sjemenke poput lana koje sadrže alfa-linolensku masnu kiselinu, a potom riblje ulje zbog veoma bitnih EPA i DHA masnih kiselina najbitniji su kod održavanja funkcija zdravlja i trebaju biti u prvom planu u prehrani.
Kokosovo ulje vrlo je zanimljivog djelovanja i može se koristiti, no pripazite da ga ne zloupotrijebite, dodavanjem jelima kao što su:
- tjestenine
- žitarice
- ostale škrobaste namirnice i jela
Kokosovo ulje i maslac dodavajte uz namirnice niskog glikemijskog indeksa:
- neškrobasto povrće
- većinu voća
- proteinske namirnice ili pak konzumirajte kao samo; kao dio programa dijetoterapije
Foto: Shutterstock