Ekstrakt vanilije se nalazi u svakoj kuhinji, koristimo ga često jer pruža predivnu aromu mnogim jelima.
Iako se može nabaviti u svakoj prodavaonici hrane, možete ga pripremiti u vlastitoj kuhinji u većim količinama i uz potpunu kontrolu sastojaka. Proces je jako jednostavan a potreban su samo dva sastojka – votka i mahune vanilije, a umjesto votke možete koristiti rum, ali okus neće biti tako dobar.
Kolač od sira i čokolade – bez jaja i pečenja
1. Za početak prepolovite mahunu vanilije nožem ili škarama, a ako želite da ljepše izgledaju u posudi, ostavite jedan rub spojen.
2. Stavite ih u staklenu posudu koja ima poklopac te preliti votkom. Omjer mora biti: 6 mahuna vanilije na 2 dcl alkohola, ovisno u kakvu ih posudu spremate. Vanilija mora biti potpuno prekrivena alkoholom.
3. Stavite poklopac i dobro protresite posudu.
4. Kako bi dobili dobar ekstrakt od vanilije, ostavite da stoji u posudi 2 mjeseca prije korištenja, a što duže stoji, okus će biti bolji. Svaki tjedan protresite posudu kako bi se okusi dobro spojili.
Recept za brzi kolač – čokoladne kuglice s bademima
A. A.
Foto: Shutterstock