Okrepljujući sok od poriluka pročišćuje organizam i djeluje protuupalno

Poriluk povrce zena smijeh zubi naocale vid shutterstock 274546700

Poriluk smo navikli jesti kao juhu, salatu, omlet... no kušajte ga i kao napitak - svježe iscijeđeni sokovi od poriluka pravi su melem za organizam!

Poriluk je savršen za finu juhu, salatu, pogaču, krokete...

Poriluk u čaši? Odlična ideja ako želite organizam opskrbiti mineralima, a pročistiti od štetnih tvari. Sok od poriluka djeluje protuupalno te se preporučuje za ublažavanje bolova u zglobovima. Svijetlozeleni sok okusom podsjeća na luk i fino se slaže s jabukom, mrkvom, đumbirom, celerom...

Sok od poriluka, jabuke i đumbira

Sastojci: 1 mali poriluk, 3 jabuke, komad oguljenog đumbira od 2 cm

Priprema: Odstranite krajeve poriluka. Ogulite đumbir i raspolovite ga. Narežite jabuke da stanu u cijev sokovnika. U sokovniku prvo napravite sok od poriluka, zatim od đumbira i na kraju od jabuka.

Poriluk i mrkva

Sastojci: 2 poriluka, 2 mrkve, grančica peršina (malo spremite za ukras)

Priprema: Mrkvi i poriluku odstranite krajeve. Stavite u sokovnik i napravite sok, a zatim napravite sok od peršina. Pomiješajte sokove u čaši i ukrasite s malo peršina.

Sirup od mrkve liječi prehladu, kašalj, bronhitis, astmu...

Poriluk, jabuke i celer

Sastojci: 1 poriluk, 2 jabuke, 2 celera s listovima

Priprema: Poriluku odstranite krajeve. Narežite jabuke da stanu u cijev sokovnika. Napravite najprije sok od poriluka, zatim od jednog celera, pa od jabuka. Sokove ulijte u čašu te promiješajte i ukrasite preostalim celerom.  

Sokovi koji vraćaju energiju, pomažu protiv nesanice i PMS-a

I. V.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!