Pesto od češnjaka i peršina za borbu protiv prehlade po receptu nutricionistice

Shutterstock 639742582

Klasičnu prehladu ne možemo izliječiti, no možemo si olakšati simptome i osjećati se malo bolje.

Bitno je napomenuti da u određenim situacijama pripravci iz kućne radinosti neće biti dovoljni i da je potrebno na vrijeme prepoznati kada prehlada ili blaga viroza prelazi u nešto ozbiljnije te sukladno tome potražiti liječničku pomoć

Svi govore da je važno konzumirati vitamine, minerale i vlakna - ali gdje ih pronaći?

SASTOJCI:

  • ¾ fino sjeckanog svježeg peršina
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žličica ribane limunove korice
  • 2 žličice limunova soka
  • 1 žličica maslinova ulja
  • ½ žličice soli

UPUTE:

Peršin sitno nasjeckajte, češnjak usitnite ili zgnječite i dodajte sve ostale sastojke. Sve dobro promiješajte. Ako vam nečega bude nedostajalo u okusu, slobodno pojačajte. Ovakav pesto možete servirati uz prepečeni kruh, meso, ribu ili uklopiti u bilo koju večeru.

Zapamtite, češnjak je jedan od jako dobro istraženih začina koji se već stoljećima koristi kako u kulinarstvu tako i u medicinske potrebe. Jedan od aktivnih spojeva koji se nalazu češnjaku je alicin, a pokazao se jako djelotvornim u suzbijanju rasta bakterija i mikroba. Također ima i antioksidativan učinak, a zaslužan je za aromu svježeg češnjaka. 

Peršin pak sadrži vitamin C, karotenoide i flavonoide. Istraživanja su također pokazala da ekstrakt peršina može imati antibakterijska svojstva.

Ovo je najbolja prehrana u prevenciji bolesti i infekcija, a vrlo je jednostavna

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!