Pravila prehrane za dijabetičare

dijabetes

Alkohol i pušenje su strogo zabranjeni, jednako kao i pretjerani unos šećera.

Rutina zdravih obroka pomaže smanjiti rizik za razvijanje dijabetesa, no najvažnije je kontrolirati razinu šećera u krvi. Dijabetičari moraju paziti na svoju težinu više nego ostali ljudi, te im se preporuča redovito vježbanje. Zdravom i uravnoteženom prehranom razina glukoze u krvi se može kontrolirati.

S druge strane, prvo na popisu poroka je pušenje. Ono se dijabetičarima zabranjuje jer povećava rizik dugoročno štetnih posljedica. Također, zabranjena je konzumacija alkohola koji snižava glukozu i donosi nepotrebne kalorije organizmu.

zabranjeno pušenjeNekalorična vegetarijanska dijeta je idealna kod ove ozbiljne bolesti. U većini slučajeva, dijabetičari mogu kontrolirati svoj poremećaj zdravom i uravnoteženom prehranom koja nije opterećena bespotrebnim kalorijama. Preporuča se bezmesna prehrana, izbjegavanje masnih mliječnih proizvoda i ulja.

Procjenjuje se da jedna trećina muškaraca koji boluju od dijabetesa tipa 2 također imaju snižene razine testosterona, prema istraživanju Sveučilišta New Yorka. Ako se takva bolest ne dijagnozira na vrijeme, bolesnici mogu zamijetiti negativne zdravstvene posljedice zbog utjecaja testosterona na snižavanje tjelesne masnoće i pojačanje lučenja inzulina, hormona koji regulira razinu šećera u krvi.

Savjeti za prehranu dijabetičara:

  • Objedujte uvijek u isto vrijeme i kontrolirajte razinu šećera u krvi.
  • Jedine pet voćki i komada povrća dnevno jer su njihova vlakna dobročinitelji za dijabetičare: usporavaju apsorpciju glukoze u krvi iz crijeva.
  • Koncentrirajte se na lisnato povrće, te juhe i sokove od povrća.. U svoju prehranu uključite rajčicu, krastavac, mrkvu, luk, špinat, grah, gorku tikvu, buču i zelje. Također, sokovi jabuke, guave, limuna i sličnih agruma su korisni, no zaobiđite banane, mango, grožđe i papaju.
  • Povrće koje sadrži puno ugljikohidrata, poput krumpira ili tapioke, se ne preporuča.
  • Jedite puno škroba, koji se nalazi u kruhu, žitaricama i kukuruzu. Ne morate u potpunosti izbaciti šećer i slatkiše, no budite više nego umjereni. Izbjegavajte torte, kekse, sušeno voće i ulje pri kuhanju.

Na poslijetku, redovita fizička aktivnost se potiče kako bi se razina šećera u krvi držala pod kontrolom bez lijekova

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!