Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sokovi koji vraćaju energiju, pomažu protiv nesanice i PMS-a

Shutterstock

Multivitaminska snaga svježih plodova podjednako je poželjna na tanjuru i u čaši.

Svježe iscijeđeni sokovi izvrsno energiziraju i pročišćuju organizam. Cijeđenje soka omogućuje maksimalno iskorištavanje hranjivih tvari iz plodova, pa tako dobivate prvorazredan koktel vitamina, minerala, blagotvornih prirodnih šećera, kiselina, enzima…

Sokovi su izvrsni za jutarnje buđenje ili večernje opuštanje te kao lagan međuobrok tijekom dana. Cijediti se mogu gotovo sve vrste voća, ali i povrća koje se svakako preporučuje jer sadrži drukčije kombinacije vitamina i minerala nego voće.

Ne zaboravite da sokovi nisu zamjena za voće i povrće u cjelovitom obliku nego dobrodošla nadopuna uravnoteženoj prehrani. U sokovima je najbolje uživati umjereno i pijuckati ih polako, “guštajući“ u bogatstvu okusa.

Mala škola pripremanja sokova

  1. Najpraktičniji su sokovnici u koje možete ubaciti cijele plodove bez rezanja i čišćenja sjemenki. Pri kupnji sokovnika pazite da se može jednostavno rastaviti i sastaviti, kako biste ga mogli što lakše očistiti.
  2. Po mogućnosti pripremajte sokove od prirodno uzgojenih plodova, kako biste izbjegli štetnu “kemiju“.
  3. Prije stavljanja u sokovnik, plodove dobro operite i po potrebi očistite. Imajte pri ruci četku za ribanje voća i povrća, nož i dasku za guljenje i rezanje, kuhinjsku vagu, vrč za mjerenje tekućine.
  4. Nemojte pripremati velike količine jer svježi sok brzo oksidira. Ostatak odmah stavite u hladnjak.
  5. Sokovi od povrća često su snažnih okusa, no oni se izvrsno mogu “omekšati“ sokom mrkve ili jabuke.
  6. Živopisne boje sokova najbolje dolaze do izražaja u prozirnim čašama. Sokove dodatno možete ukrasiti bobicama, narezanim plodovima, grančicama začinskog bilja…
  7. Za rashlađivanje, sokom možete preliti zdrobljeni led ili miksati sokove s malo leda.
  8. Sok od svakog ploda u pravilu se cijedi zasebno, a potom ih žlicom ili štapićem pomiješajte u čaši ili u vrču.

Svi dolje navedeni recepti daju otprilike 250 ml soka, a cijeđenje se preporučuje navedenim redoslijedom plodova.

Zbogom stresu i umoru

Povrćem protiv nesanice

  • 3 mrkve + pola male glavice zelene salate

  • 3 celera + pola male glavice zelene salate + pola krastavca

  • 150 g cvjetače + 2 mrkve + grančica peršina

Hranjive zamjene za obrok

  • 1/2 cikle + 2 mrkve + 2 celera + 1/2 krastavca
  • 1/8 glavice bijelog kupusa + 4-5 listova špinata + 3 celera + 3 rajčice + 1 limun + 3 nasjeckane grančice kopra
  • 1/2  glavice zelene salate + 3 rajčice + 1 manji krastavac + šaka peršina + 1/2 limuna

Kokteli za ljepši ten, kosu i nokte

Olakšanje za PMS

  • 100 g brokule + 3 mrkve
  • 1 zelena paprika + 3 jabuke

Naučite kako voće i povrće najbolje očuvati u zamrzivaču!

I. V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo