Sprječava starenje kože, pomaže kod nesanice - što još naranča nudi našem zdravlju?

Shutterstock 375001966

Naranča je mnogima omiljeno voće ali se malo zna o tome koliko dobrobiti može donijeti zdravlju

Kao i svi citrusi, naranča je izraženog kiselkastog okusa, ali je dovoljno slatka da ne zahtjeva dodatno šećerenje. Potiče probavu i pravilan rad srca. Redovita konzumacija naranče ima energizirajući i pročišćavajući učinak na organizam.

Ne treba zanemariti njen učinak pročišćavanja krvi i poboljšanja njezine protočnosti, kao ni pozitivan utjecaj na mineralizaciju kostiju. Česta je - i ne osobito pozitivna navika uzimati sok od naranče umjesto pojesti čitav plod. Bez obzira što je svježe iscijeđen, na taj se način gube važni elementi poput biljnih vlakana.

Do bijelih i zdravih zubi uz pomoć ovih namirnica

Sve dobrobiti naranče

- Svaki dan pojedite naranču da biste opskrbili organizam preporučenom dozom vitamina C koji dokazano sprečava mnoge zdravstvene tegobe - od gripe i alergije do ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

- Narančini listovi, osobito oni od gorke naranče (bergamot), djeluju protiv tjeskobe, napetosti, uzrujanosti, nesanice i srodnih tegoba središnjeg živčanog sustava.

- Naranča ima i antiupalna svojstva. Upravo ta svojstva pomažu u olakšavanju bola u slučaju artritisa i ukočenosti mišića i zglobova.

- Antioksidanti u naranči štite kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala, za koje je poznato da ubrzavaju proces starenja kože.

- Dobar su izvor folne kiseline koji pomažu pravilan razvoj mozga.

- Narančin sok treba piti u velikim količinama ako imate gripu, groznicu, angine, probavnie smetnje, bolest bubrega ili mokraćnog mjehura.

Napravite sami sredstvo za čišćenje voća i povrća

A. A.

Foto: Shutterstock

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!