Hrana i recepti

Hrana i recepti

Trnina ili crni trn

Trnina ili crni trn je grm koji može narasti i do dva metra visine, cvate od ožujka do kraja travnja. Bere se cvijet u doba cvatnje, plod u jesen, a korijen u proljeće i jesen.

Trnina u sebi sadrži tanin, jabučnu kiselinu te druge organske kiseline i šećer.

Kako trnina pomaže zdravlju?

Plod i kora sadrže tanin, stabljika i lišće kalij. Plod ima pektin, jabučnu kiselinu, kao i vitamin C. Uzima se za jačanje krvi, za bolesti pluća i dišnih organa, protiv žutice i dizenterije, kao i kod bolova u želucu i probavnim organima.

  • Odstranjuje kožne osipe i kožne nečistoće
  • Pospješuje izlučivanje mokraće
  • Rastvara sluz

Čaj od trnine

Ovaj napitak jača i čisti krv, a posebno je dobar ako imate problema s kožnim bolestima i bolesti pluća i dišnih organa. Priprema se tako da se jedna velika žlica osušenog ili sedam velikih žlica svježeg cvijeta prelije s 2.5 dcl ključale vode, prokuha se jednu minutu te poklopljeno ostavi da stoji 10 minuta. Pije se tri do četiri dana po jedna šalica dnevno.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo