Zdravlje

Zdravlje

Orašasti plodovi su prva pomoć kod problema s pražnjenjem crijeva – pogotovo jedna vrsta

Za redovitu stolicu, koja je važna za zdravlje organizma, vrlo su važna vlakna, a najbolji način da ih unesete dovoljno su određene vrste hrane

Vlakna su važna za zdravu probavu, a ukusan i jednostavan način da povećate njihov unos je uživanje u šaci orašastih plodova dnevno. Ali koji su najbolji za ublažavanje zatvora?

Dijetetičarke Annette Snyder i Amy Pendelton Kay izdvojile su jednu od najboljih vrsta orašastih plodova koja bi mogla osigurati da vam crijeva rade besprijekorno i da izbjegnete zatvor. Njihov favorit su bademi, a za eatingwell.com otkrile su tri razloga zašto ih treba uključiti u prehranu.

Izvor magnezija

Magnezij je važan mineral iz više razloga, a ključan je za ublažavanje problema sa zatvorom.

Moramo li se mučiti i trpjeti glad da bi smršavili? I što jogurt te orašasti plodovi imaju s dijetom?

Vlakna, magnezij i drugi antioksidansi koji se nalaze u bademima mogu pomoćui kod problema sa probavom i osigurati zdravu crijevnu floru. Zdrav crijevni mikrobiom sa nizom dobrih bakterija doprinosi boljoj probavi, što pomaže u sprečavanju kroničnog zatvora, ističePendelton Kay.

Izvor vlakana

Kao što je već spomenuto, bademi su izvrstan izvor vlakana. Sadrže i topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna povlače vodu u crijeva i pretvaraju se u gel, pomažući u kretanju stvari u probavnom traktu. Netopiva vlakna povećavaju stolicu i smanjuju mogućnost zatvora.

Osim dobrobiti za zdravlje crijeva, vlakna imaju još jednu izvrsnu prednost – smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Visok udio zdravih masti

Prehrana bogata zdravim mastima također može pomoći probavi, slažu se dijetetičarke.

Masti mogu spriječiti zatvor je povećavaju snagu mišićnih kontrakcija koje istiskuju fekalije i stimuliraju debelo crijevo da započne pražnjenje, kaže Snyder.

Najzdravije je odabrati manje upalne masti (kao što su nezasićene vrste) koje se nalaze u hrani poput badema koji imaju 14 grama masti u 30 grama.

Shutterstock

Jedna je studija promatrala više od 1400 odraslih u Europi i otkrila da su oni koji su jeli hranu bogatiju mastima, poput orašastih plodova, maslinovog ulja, pa čak i maslaca, imali niže stope zatvora.

Trendovi niskog unosa masnoće iz 80-ih i 90-ih još uvijek se zadržavaju tu i tamo, ali važno je upamtiti da je masnoća bitan dio vaše prehrane i da je potrebna vašem tijelu za pravilno funkcioniranje.

Ostali korisni arašidi

Iako su obje dijetetičarke istaknule bademe kao svoj najbolji izbor, složile su se da i drugi orašasti plodovi imaju mnoge slične zdravstvene prednosti. Ako vam bademi nisu omiljeni, evo četiri druga orašasta ploda koji mogu ublažiti zatvor i poboljšati vaše zdravlje.

Shutterstock
  • Pistacije: 30 grama ima 34 miligrama magnezija, 3 grama vlakana i 13 grama masti, većinom nezasićenih. Neka istraživanja pokazuju da su pistacije povezane sa zdravijom ravnotežom crijevnih mikroba.
  • Lješnjaci: ovi ukusni orašasti plodovi kotiraju vrlo visoko u izboru stručnjaka. 30 grama sadrži 46 miligrama magnezija, gotovo 3 grama vlakana i 17 grama masti zdravih za srce.
  • Orasi: Pomažu probavi zbog visoke razine magnezija (45 miligrama u 30 grama), višestruko nezasićenih masti (13 grama od ukupno 18 grama masti) te 2 grama vlakana.
  • Pekan orasi: 30 grama sadrži oko 3 grama vlakana, 34 miligrama magnezija i 20 grama masti, od kojih su gotovo sve nezasićene

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo