Moramo li se mučiti i trpjeti glad da bi smršavili? I što jogurt te orašasti plodovi imaju s dijetom? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Moramo li se mučiti i trpjeti glad da bi smršavili? I što jogurt te orašasti plodovi imaju s dijetom?

Donosimo ulomak iz nove knjige Prehrambeni kompas autora Basa Kasta u izdanju Egmonta.

Pomislili biste da je upravo o toj temi – kako učinkovito smršavjeti– već rečeno sve što se ima reći. Međutim, činjenica je da sam upravo tu naišao na gomilu korisnih znanstvenih spoznaja koje u stručnim krugovima nerijetko nisu privukle gotovo nimalo pozornosti. Primjerice, jedno veliko nedavno istraživanje američkog Sveučilišta Harvard dokazuje da postoje namirnice koje na čudesan način štite od pretilosti.

Tu se, primjerice, ubrajaju jogurt i, da, orašasti plodovi – te tobože zlokobne kalorijske bombe! Koliko god to paradoksalno zvučalo, za te namirnice vrijedi sljedeće: što ih više jedemo, to se manje debljamo. Kako je to moguće? Čemu jogurt i namirnice sličnog učinka imaju zahvaliti svoje čudesno djelovanje? Nije li to obična izmišljotina? I kad smo već kod toga, moramo li se doista mučiti i trpjeti glad da bismo izgubili višak kilograma? Ili postoji neki drugi, mudriji način?

U istraživanju je sudjelovalo nekoliko tisuća ispitanika tijekom razdoblja od četiri godine. Mjereno je koliko su ispitanici u tom razdoblju dobili na tjelesnoj masi. Porast tjelesne mase ispitanika ovisio je, dakako, o tome što su jeli, pa su tako, primjerice, ispitanici koji su dnevno jeli dodatnu porciju prženih krumpirića tijekom razdoblja od četiri godine dobili dobrih kilogram i pol više.

Suprotno tome, dodatna porcija jogurta na dan dovela je do manjeg povećanja tjelesne mase od očekivanog. 

…O našem organizmu ovisi koliko ćemo dobro reagirati na odrađene prehrambene smjernice, odnosno određene načine prehrane poput prehrane siromašne mastima ili prehrane siromašne ugljikohidratima (način prehrane u kojem se uglavnom izbjegavaju ugljikohidrati poput šećera, kruha, tjestenine, riže i krumpira).

Zato umjesto strogog pridržavanja određenog načina prehrane ponajprije treba osluškivati svoje tijelo i utvrditi što nama osobno odgovara. S obzirom na gomilu sumnjivih, da ne kažem izravno blesavih režima prehrane i nerijetko nepouzdanih i neprovjerenih savjeta omršavljenju, osobno smatram kako je korisno i poučno posegnuti za izvornim znanstvenim radovima i iz njih provjereno i pouzdano saznati kako se riješiti masnih naslaga i zadržati postignutu tjelesnu masu. 

O knjizi…

U današnje vrijeme kontradiktornih informacija o prehrani i zdravlju, teško je sa sigurnošću znati koje su informacije uistinu korisne i točne. Područje prehrane još je u velikom dijelu neistražen teritorij te nova istraživanja o hrani ruše saznanja donesena u prethodnim istraživanjima, da bi se u konačnici trendovi prehrane ponovno vratili vodeći se rezultatima najranijih istraživanja. Kad tome dodamo i trendove suvremenih dijeta, koji se također često mijenjanju, poprilično se teško snaći.

Bas Kast, znanstveni novinar i pisac, je na vlastitoj koži osjetio koliko je bitno razlučiti mitove od istina oprehrani. Sa samo četrdeset godina, jaki bolovi u prsima prikovali su ga za krevet i natjerali da preispita svoj dotadašnji način života. Neizdrživ životni tempo, loša prehrana i nemarni lifestyle su na njegovom zdravlju ostavili traga. Čvrsto je odlučio ozdraviti i promijeniti svoj način prehrane, no unatoč svim dostupnim informacijama, nije znao odakle početi i koja je hrana uistinu dobra za njega.

U knjizi “Prehrambeni kompas” Bas Kast je skupio na tisuće istraživanja iz područja nutricionizma, medicine i gerontologije te ih pomno analizirao i usporedio njihove rezultate. Filtrirao je zaključke istraživanja i shvatio da je često ono što smatramo zdravim, vrlo štetno za nas i da su se neka potpuno pogrešna uvjerenja o prehrani uvukla u naš svakodnevni život. Što jedu ljudi dugog životnog vijeka? Kako možemo lako smršavjeti? Kako izbjeći bolesti u starosti? Samo su neka od pitanja na koja autor odgovara.

“Prehrambeni kompas” je opsežan pregled tisuća znanstvenih istraživanja te autorovog osobnog iskustva preobrazbe iz zauzetog novinara koji živi na junk foodu u čovjeka koji brine o svom zdravlju i prehrani. Autor je rezultate brojnih istraživanja obogatio vlastitim iskustvom metode pokušaja i pogrešaka, te svezajedno sažeo i u knjizi detaljno prezentirao najvažnija saznanja iz područja zdrave prehrane. Je li dobra paleo prehrana ili je bolja veganska prehrana?Je li gluten štetan te je li bolje jesti hranu s manje masnoća? Jesu li ugljikohidrati štetni za naše zdravlje? 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo