Uz vlakna se lakše mršavi - pronađite ih u ovim namirnicama

vlakna

Redovita probava, i zdravlje crijeva općenito, ovise o pravilnom unosu vlakana.

Prosječna osoba u organizma bi trebala unijeti oko 25 g vlakana, a to možete postići ako u obroke unosite namirnice koje ih sadrže. Započnite dan doručkom koji sadrži integralne žitarice. Ciljajte na prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.

Manjak magnezija može povećati rizik od infarkta za više od 50 posto! Evo u kojim se namirnicama nalazi

Brojne su zdravstvene dobrobiti hrane bogate vlaknima. Ona su bogata antioksidansima, dulje zadržavaju osjećaj sitosti i reguliraju probavu. 

  • Crna riža u sebi krije vitamine i minerale, a sadrži tri puta više vlakna nego bijela vrsta riže. 
  • Brokula i mrkva imaju dvostruko više vlakana ako ih kuhate – otprilike 5 grama. 
  • Samo dvije žlice lanenih sjemenki sadrže čak 4 grama vlakna. 
  • Jedna naranča sadrži tri grama vlakna. 
  • Sve vrste grahorica i mahunarki (grah, leća, grašak) prirodno su bogate vlaknima, ali i proteinima, vitaminima i mineralima. 
  • Orašasti plodovi sadrže vlakna, a najbolji izbor su bademi, pistacije, orasi, brazilski oraščići, kikiriki...
  • Vlakna sadrži voće poput jabuka, avokada, banana, kruške i manga.

A. A.

Foto: Shutterstoc

 Prati nas na Viber Public Chatu!