Vegani zaštićeni od hipotireoze?

salata, zdrava hrana, orasi, kivi

Istraživači su pratili 97.000 pripadnika crkve adventista sedmog dana (u Hrvatskoj poznatiji kao samo adventisti), čija je prehrana vegetarijanska.

Pet vegetarijanskih zvijezda na vašem tanjuru

Do nedavno se smatralo kako su vegani izloženi povišenom riziku od hipotireoze zbog premalog unosa joda, no najnovije istraživanje je pokazalo kako bi stil prehrane baziran samo na bilju mogao pružiti zaštitni učinak.

S obzirom na to da je jod nužan mineral za stvaranje hormona štitnjače, njegov manjak može dovesti do hipotireoze. Vegetarijanci i vegani svojom prehranom unose manje joda od "svejeda", budući da su namirnice životinjskog porijekla u pravilu bogat izvor ovog minerala.

Istraživači Sveučiišta Loma Linda pratili su 97.000 pripadnika crkve adventista sedmog dana (u Hrvatskoj poznatiji kao samo adventisti), čija je prehrana vegetarijanska. Ispitanici su ispunili detaljne upitnike o svojoj prehrani, s osvrtom na točan unos soli. Kod vegana je zamijećeno kako imaju manje šanse biti pretili. Nepravilno funkcioniranje štitnjače često rezultira debljanjem, a samo i mala varijacija funkcije ove žlijezde može dovesti do nagomilavanja kilograma, s obzirom na to da masne stanice stvaraju spojeve koji ne negativno odražavaju na potrošnju energije. Nažalost, istraživačima nije u potpunosti jasno što je uzrok, a što posljedica – prethodi li pretilost hipotireozi ili obrnuto.

Što je to hipotireoza?

"Kod oslabljenog rada štitnjača proizvodi manje hormona nego što organizmu treba. Ovaj poremećaj usporava metabolizam u organizmu te dovodi do debljanja, umora, povišenih masnoća u krvi (kolesterol i trigliceridi), glavobolja, promjena na koži, psihičkih promjena, fizičke i intelektualne usporenosti, osjećaja hladnoće, opadanja kose, zatvora itd. Najčešći uzrok oslabljenog rada štitnjače je kronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotov tireoiditis), u kojoj povišena protutijela (anti-TPO, anti-Tg) oštećuju štitnjaču. Liječenje oslabljenog rada štitnjače je iznimno jednostavno, uzima se hormon kojeg inače imamo u svom organizmu", objasnio je prim. dr.sc. Miodrag Lacić, dr. med. za Ordinaciju: Suvremeno liječenje bolesti štitnjače.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!