Alternativna prehrana u dječjoj dobi

djeca-vegetarijanstvo-1

Govoriti o nutritivnoj uravnoteženosti vegetarijanske prehrane prilično je teško. Suvremene spoznaje o vegetarijanstvu uključuju širok raspon prehrane koja se razlikuju po stupnju apstinencije od hrane životinjskog podrijetla.

Znanost podržava preventivne aspekte 3 vrste vegetarijanske prehrane na pojavu kroničnih bolesti. Prihvatljivo je semi-vegetarijanstvo (ponekad uključuje ribu ili piletinu), lakto-ovo vegetarijanstvo  (uz mlijeko i mliječne proizvode konzumiraju se i jaja), te laktovegetarijanstvo (konzumira se mlijeko i mliječni proizvodi, poput sira i jogurta). Veganstvo je zbog svoje restriktivnosti upitno, jer je moguća pojava deficita izvjesnih nutrijenata.

VegetarijanstvoU odrasloj dobi (kada prehrambene potrebe nisu tako visoke) apstinencija od  pojedinih vrsta namirnica može predstavljati pomak u održavanju zdravlja. No i takva prehrana mora biti kontrolirana od strane dijetetičara i nutricionista.  

Kada se radi o djeci predškolske dobi pravilna je prehrana naročito bitna. Dijete predškolske dobi intenzivno raste i razvija se, te su njegove prehrambene potrebe značajno više u usporedbi s odraslim osobama. Izostavljanje čitavih skupina namirnica iz prehrane (mlijeko, mliječni proizvodi, meso) moglo bi ugroziti djetetovo zdravlje. 

Problemi koji se mogu javiti kod male djece kojima se ne daju namirnice životinjskog porijekla mogu biti višestruki. Jedan od većih problema je da dječji organizam ne može prihvatiti (mali volumen želuca) količinu voća i povrća koje su potrebne da se zadovolje djetetove energetske potrebe. Isto tako, kao što znamo, voće i povrće sadrži puno prehrambenih vlakana, pa veća količina tih nutrijenata može prouzročiti i probavne smetnje kod djeteta. Reducirana prehrana također, što je i znanstveno evidentirano, može  usporiti rast i razvoj djeteta.

Vegetarijanska prehrana, posebno ako su u prehranu uključeni mlijeko i mliječni proizvodi te jaja, u djece iznad 2. godine života, ne predstavlja posebnu opasnost za djetetov rast i razvoj. No stručnjaci upozoravaju da veganstvo kao oblik prehrane predstavlja rizik po zdravlje djeteta u smislu pojave određenih deficita, koje dugoročno mogu dovesti do pojave deficitarnih bolesti.

Dječji vrtići koji skrbe o djeci predškolske dobi  kod planiranja prehrane moraju uvažavati važeće standarde za planiranje prehrana djece u dječjim vrtićima koje donosi Ministarstvo zdravstva i HZZJZ.

Zdrava prehranaU njima nema smjernica i preporuka za planiranje bilo kojeg drugog oblika ''posebne'' prehrane. Izuzetak su djeca koja zbog zdravstvenih razloga moraju dobiti odgovarajuću prehranu (djeca koja boluju od šećerne bolesti, od celijakije, djeca koja su alergična na određene namirnice).

Stoga roditelje, sklone da svoj način prehrane u cijelosti primjene i u djece, valja upozoriti na mogući razvoj bolesti i uputiti ih na stručnu pomoć u planiranju prehrane. To svakako treba prepustiti mjerodavnim institucijama i stručnjacima. Ne bi bilo dobro, da svojim postupcima štetimo djetetu ili na bilo koji način ugrožavamo njegovo zdravlje, jer ne zaboravimo, briga o dječjem zdravlju  definirana je i u konvenciji o pravima djeteta, te jasno ukazuje na postupke u cilju očuvanja zdravlja djece.

Ordinacija.hr preporučuje:

Ljuljana Vučemilović - knjiga

 Prati nas na Viber Public Chatu!