Goriška brda III

panino

U travnju sam prvi puta bio u Goriškim brdima i odmah se oduševio. Vinom, vinarima, krajolikom.

Budući da je organizator putovanja tvrtka A.M.E.C., a oni su generalni distributeri za tri vrhunska slovenska vinara, jedva sam čekao da odemo i do Movie (gosp. Aleš Kristančič). Bio je to predivan dan (jedan od rijetkih u svibnju), sunce je sjalo, polako smo mogli skinuti jakne i naravno uživati.

k                          Otvaranje Pura

Put do Goriških brda prošao je vrlo brzo. Samo jednom smo stali u Sloveniji na kavicu. Već oko podneva stigli smo na imanje Movia. Doček nije mogao biti ljepši... Puro (pjenušac), sirevi, bademi, masline... Moram priznati da mi je pjenušac omiljeno piće koje bih mogao piti od ranog jutra. Tako je to bilo i toga dana...

Terasa na kojoj smo se družili bila ja predivno uređena, s još ljepšim pogledom na vinograde. Vinarija postoji od 1700. godine, a od 1820. je u vlasništvu obitelji Kristančič. Sama ta činjenica čini ju svjetlosnim godinama ispred svih ostalih koje sam do sada imao priliku posjetiti. Entuzijazam i zaljubljenost gospodina Aleša u ono čime se bavi nemoguće je ne primijetiti čim ga upoznate. Jedan podatak koji me je frapirao govori dovoljno o tome na koji se način ovdje pristupa vinu. Budući da je bilo dugo vrijeme kiša, nakon kojeg se na vinovoj lozi javlja grinje, uobičajeno je da se tada vinogradi tretiraju raznim kemijskim sredstvima. U vinariji Movia, to se međutim rješava četkanjem lišća vinove loze. Teško je i zamisliti koliki je to posao uzimajući u obzir veličinu vinograda.

Vina se tu proizvode bez dodavanja dodatnog sumpora, a za njegovo vino Lunar, najbitniju ulogu igra lunarni kalendar. Budući da proizvodnja vina nije ono čime se ja bavim, nisam zapamtio što se u koji tren događa, ali sjećam se da se vino pretače za punog mjeseca.

Nakon obilaska vinograda, vratili smo se za stol i očekivano uživali u degustacijskom meniju uz koji smo, naravno uz svaki slijed isprobavali novo vino. Sljedovi su se izmjenjivali, a mi smo bili sve veseliji...

Nažalost i kraj je vrlo brzo došao. Jedva čekam slijedeću priliku da posjetim drage ljude iz Goriških brda. Do tada ćemo zajedno uživati u vinima vinarija M. Simčič, Ščurek i Movia u Paninu.

 

Vaš chef Tomislav

 Prati nas na Viber Public Chatu!