Prehrana djece koja boluju od šećerne bolesti

Dijete jede

U jelovniku djeteta oboljelog od šećerne bolesti osim adekvatno izračunate ukupne energetske vrijednosti hrane, važna je i zastupljenost one hrane koja je neophodna za pravilan rast i razvoj oboljelog djeteta.

Ta se hrana nalazi u grupama namirnica koje sadrže povrće, voće i mlijeko. Stoga se zbog adekvatnog planiranja jelovnika prvo iz ukupno izračunate energetske vrijednosti (kcal/dan), treba izračunati dio koji otpada na mlijeko, povrće i voće. Ono što nam ostaje raspoređuje se na kruh i njegove zamjene, meso i njegove zamjene, te masnoće.

kOsnovna jedinična mjera u svakoj od šest grupa namirnica je jedna jedinica. Jedna jedinica u određenoj grupi namirnica ima uvijek istu energetsku vrijednost, ali je količina i vrsta namirnica unutar svake grupe različita.

Npr. u grupi kruh i zamjena u jednoj jedinici ima: 15g ugljikohidrata, 2g bjelančevina, a ukupna energetska vrijednost je 68 kcal (285 kj). Kako odabir namirnice unutar svake pojedine grupe ovisi o masi namirnice koja odgovara jednoj jedinici, vodeći brigu o količini (masi) namirnice unutar grupe kruh i zamjene odabiremo različite namirnice te grupe, te time dobivamo raznovrsniji i kvalitetniji jelovnik. To znači da ćemo u određenoj količini nekada iz te grupe koristiti kukuruzni, crni, polubijeli kruh ili pak žitarice u obliku pahuljica, brašna, riže ili tjestenine.

Ono na što svakako trebamo paziti su odabir proizvoda iz grupe mlijeko i zamjene jer sadrže znatnu količinu masnoća. Iako su nutritivno vrlo vrijedne i poželjne namirnice dnevnu učestalost, količinu i vrstu svakako treba pomno planirati. Prednost treba dati mlijeku do 2,8 posto masti, mliječnim fermentiranim proizvodima s manje masnoća, kao i svježem kravljem siru.

kOno što je još važno naglasiti da se u planiranju prehrane osoba s šećernom bolesti primjenjuje osnovni sistem podjele namirnica za dijetetičku prehranu i sastavljanje jelovnika prema preporukama Komiteta za prehranu ADA (Američkog dijetetskog društva i Američkog dijabetološkog društva). Stručnjaci na tom području prilagodili su tablice ovisno o specifičnim prehrambenim navikama i vrstama namirnice koje su im na raspolaganju.

Način pripremanja jela bitan je ne samo zbog očuvanja nutritivnih vrijednosti hrane već kod osoba oboljelih od šećerne bolesti neki postupci u pripremi mogu povoljno utjecati na unos određenih nutrijenata. Kada se radi o masnoćama čija je količina ograničena jednostavnim postupcima kao što je  obiranje skorupa kod mlijeka ili pak obiranje suvišne masnoće s juhe nakon što se ona ohladi možemo smanjiti njihov unos. Povrće je najbolje pripremati kuhanjem u slanoj vodi ili na pari. Dijabetička dijeta isključuje upotrebu zaprške u pripremi jela. Prženje, pohanje i pečenje u dubokoj masnoći treba zamijeniti pirjanjem i pečenjem u aluminijskoj foliji ili u specijalnim tavama. Planiranje jelovnika djeteta oboljelog od šećerne bolesti  iziskuje individualni pristup i dogovaranje postupaka za svako oboljelo dijete. Uvažavanje želja i potreba djeteta važan je segment u planiranju prehrane djeteta oboljelog od šećerne bolesti i doprinosi kvaliteti života djeteta.

Ordinacija.hr preporučuje:

Knjiga

 Prati nas na Viber Public Chatu!