Prehrana dojenčeta

beba-mama-hrana

Bez obzira na vrstu hrane koja se daje dojenčetu važno je i da se nova hrana uvodi postupno i pojedinačno.

 Važnost majčinog mlijeka

Majčino mlijeko predstavlja idealnu prehranu za zadovoljavanje potreba pravilnog rasta i razvoja djeteta. U prvih šest mjeseci ono u potpunosti zadovoljava nutritivne potrebe djeteta. U rano dojenačkom periodu dojenje nema samo nutritivnu ulogu već potiče i emotivnu povezanost majke i djeteta. Pravilna dojenačka prehrana, poglavito majčinim mlijekom, pridonosi boljem kognitivnom razvoju i vještini govora. Te osobine, kao što znamo uvelike određuju i našu uspješnost u odrasloj dobi.

DojenjeStručnjaci također ističu da hranjenje na prsima predstavlja i smanjenje rizika od pretilosti u djece, a kasnije i odraslih, smanjuje rizik od rane pojave šećerne bolesti i raznih alergija. Zato je bitno da se što više promiču vrijednosti dojenja i pravilne dojenačke prehrane koje donosi velike dobrobiti zdravlju djeteta, a kasnije odrasle osobe.

Kakvu prehranu dojenčeta preporučuju  krovne institucije koje se bave prehranom

Prehrana na prsima najbolja je za dijete u prvih šest mjeseci života. Poželjno je da dojenje potraje sve dok za to postoje uvjeti. Ako dojenče nije na prsima, za prehranu se preporučuju dojenački mliječni pripravci (formule). Za dohranu zdravog dojenčeta nije bitno koju ćemo hranu odabrati kao prvu. Voćnu kašicu ili povrtne obroke. Važno je, kažu stručnjaci, da se pri uvođenju dohrane za naše dojenče konzultiramo sa liječnikom djeteta, koji će sukladno neuromotornom, imunološkom i fiziološkom razvoju djeteta odrediti vrijeme i način dohrane. Veganska i makrobiotička prehrana ne preporučuje se u dojenačkoj dobi. Također se ne preporučuje upotreba pripravaka na bazi soje.

Za prehranu djeteta u prvoj godini života, ne bi trebalo koristiti kao zamjenu za majčino mlijeko ili dojenački mliječni pripravak, kravlje mlijeko. Kao važna preporuka krovnih institucija koje se bave prehranom (Američka akademija za pedijatriju, Europsko udruženje za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, Europska akademija za alergologiju i kliničku imunologiju, te Hrvatsko društvo za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu), je da se ne treba odgađati uvođenje namirnica koje mogu biti potencijalni alergeni, bez obzira ima li dijete atopijsku predispoziciju. No iskustva iz prakse (neočekivano jake reakcije na određenu hranu), upućuju na činjenicu da svakako treba biti vrlo oprezan kod uvođenja svake nove hrane, bez obzira na to da li se ta hrana kategorizira kao alergogena ili ne.

Bez obzira na vrstu hrane koja se daje dojenčetu važno je i da se nova hrana uvodi postupno i pojedinačno.

Jela za dojenčad od 6-12  mjeseci

KašiceUz voćne kašice i variva, u prvoj godini života treba voditi računa i o mliječnim obrocima ( preporučuju se dva do tri mliječna obroka).

Voćne kašice mogu se napraviti i s izdojenim majčinim mlijekom što je svakako zdraviji izbor, ali i s adaptiranim mlijekom. U ovim zimskim mjesecima tako su dobar izbor voćna kašica s pečenom jabukom u koju se može dodati rižine ili kukuruzne pahuljice, zatim miješana kašica od banana i kruške. Žitarice i proizvodi od žitarica (brašno, dojenački muesli, žitne pahuljice) mogu se koristiti za pripremu mliječno–žitnih, voćno-žitnih kašica ili priloga. Na dnevnom jelovniku dojenčeta mogu se naći i voćne kašice uz dodatak svježeg kravljeg sira.

Kao glavna jela dobar su izbor variva od sezonskog povrća uz dodatak krumpira, kukuruznih ili rižinih pahuljica i kvalitetnih vrsta mesa (bijelo meso piletine i puretine, teletina,) ili pak povrtna variva ili povrtne lešade uz dodatak bijele ribe. Ne preporučuju se suhomesnati proizvodi, naresci, paštete i hrenovke.  Kupus, kelj i grašak preporučljivo je koristiti nakon 10 mjeseca života, a mahune leća i grah ne preporučuju se u dojenačkoj dobi. Za pripremu jela treba koristiti biljna ulja i maslac. 

Ordinacija.hr preporučuje:

Vučemilović knjiga

 Prati nas na Viber Public Chatu!