Prehrana u zimskim mjesecima

mama-dijete-jede-povrce-vegetarijanstvo

Djeci treba ponuditi kvalitetne i nutritivno vrijedne obroke, stoga planiranje jelovnika prema godišnjim dobima ima velike prednosti.

U zimskom periodu, kada je izbor svježih namirnica ograničen, jelovnike treba planirati na način da prednost dajemo svježoj, termički neobrađenoj hrani. Plodovi citrusa - limun, naranča, mandarina, grejp - dostupni su u zimskom periodu i bogati su vitaminom C. Stoga prednost treba dati konzumiranju spomenutog voća.

VoćePrirodni izvor C vitamina nalazi se i u povrću. Lisnato povrće - paprika, kupus, rajčica, grašak, špinat, peršin - sadrže veće količine C vitamina. Kako je vitamin C izrazito termolabilan i topljiv u vodi, kuhanjem hrane, smanjuje se udio C vitamina u kuhanom povrću.

Stoga prednost treba dati povrću pripremljenom kao salate: cikla salata, kupus salata, matovilac, radič. Ako još salatu začinimo limunovim sokom ili jabučnim octom, te maslinovim uljem uz dodatak začinskog bilja, dobit ćemo kvalitetan dio obroka.

Željezo je jedan od najvažnijih biogenih elemenata ljudskog organizma. Svrstavamo ga u grupu nutrijenata koje nazivamo ''elementi u tragovima''. Da bi se podmirile dnevne potrebe za željezom svakako bi u prehranu trebalo uključiti namirnice bogate tim vrijednim mikronutrijentom. Zob, grašak, tuna, sezam, crveno meso, lisnato povrće, cikla, kao i sušeno voće izvor su ovog za organizam važnog mikronutrijenta. Zobene pahuljice na mlijeku sa medom, pirjano junetina s graškom, krem juha od graška, te namaz ili tjestenina s tunjevinom, nutritivno su vrijedni obroci koji u zimskom periodu mogu zadovoljiti djetetove prehrambene potrebe.

Danas su naše tržnice i super marketi bogati raznolikim voćem i povrćem. Ako pomno planiramo dječji jelovnik, ali i jelovnik nas odraslih, te ako znamo sve prednosti sezonskog planiranja jelovnika, naš odabir svakako moraju biti sezonske namirnice za koje je i pretpostavka da su nutritivno najvrjednije. Uz to, ako su termički dobro pripremljene, dobro izbalansirane, zasigurno mogu zadovoljiti djetetove prehrambene potrebe.

Ordinacija.hr preporučuje:

Vučemilović knjiga

 Prati nas na Viber Public Chatu!